Opinió

És “relaxing” un cafè amb llet?

Un cafè amb llet ajuda a estar actiu, alimenta més que el cafè
que no en porta i estimula
una mica menys, però no ens relaxa

Aquestes dues últimes setmanes s'ha parlat a bastament sobre la invitació a gaudir d'una “relaxing cup of café con leche in plaza Mayor” que l'alcaldessa de Madrid, Ana Botella, va fer als possibles visitants de la ciutat si li haguessin concedit l'organització dels Jocs Olímpics del 2020. Estic d'acord amb el marc, un dels més atractius de Madrid. Són moltes les places majors de gran bellesa a l'Estat espanyol. No gaire lluny de Madrid destaca la de Salamanca, per exemple. En el que ja no estic tan d'acord és que qualifiqués de relaxant el cafè amb llet perquè, llevat que estigui fet amb cafè descafeïnat, conté cafeïna, una substància d'efectes contraris, que estimula el sistema nerviós i altres funcions de l'organisme, intel·lectuals i físiques. El cafè amb llet es consumeix sobretot en l'esmorzar, en part perquè aquest és l'àpat que no ens ha de relaxar sinó que ens ha de predisposar favorablement de cara a la feina.

A la ‘Guia curiosa del menjar', de Cristina Serret i Carles Magrané, se'ns explica que el costum d'afegir llet al cafè, que va néixer a Viena al segle XVII, sembla que era seguit per la reina Maria Antonieta, i que després de la Revolució Francesa va guanyar adeptes i es va consolidar, en alguns ambients, com a ingredient principal del primer àpat del dia. Però també ha tingut detractors, com ara l'escriptor Balzac i Madame de Sevigné, la incansable escriptora de cartes del segle XVII, la qual, segons explica la historiadora de l'alimentació i de la cuina Maguelonne Toussaint-Samat, va arribar a recomanar el cafè amb llet com un consol permès durant la Quaresma, però considerava que el seu consum seria una moda passatgera.

El cafè amb llet és un aliment, el component principal del qual, la llet, aporta els nutrients; el cafè, la cafeïna i altres principis amb efectes sobre l'organisme, i el sucre, les calories. Tot depèn, evidentment, de les proporcions. Una composició estàndard d'una tassa de cafè amb llet la trobem a les taules de composició d'aliments editades pel CESNID (Centre d'Ensenyament Superior de Nutrició i Dietètica) de la Universitat de Barcelona: 80 quilocalories, 3,6 grams de proteïnes d'alt valor biològic, 5 grams de greixos, que no és gaire, 17 mil·ligrams de colesterol, també poc, 4,8 grams de sucre, i quantitats interessants de potassi, calci, magnesi, fòsfor, i algunes vitamines (especialment la A i del grup B). Un cafè amb llet ben llarg i amb força sucre podria arribar a unes 140 quilocalories, que baixen considerablement si el prenem amb llet semidescremada o descremada i si hi posem un edulcorant sense calories (sacarina i similars). En definitiva, aporta una quantitat discreta però significativa d'energia i nutrients per ajudar-nos a fer feina.

El cafè, sense sucre i sense llet, és més un fruïtiu (és a dir, un producte que ingerim com els aliments però gairebé sense nutrients) que un aliment pròpiament dit, i els nutrients que conté es redueixen a una certa quantitat de potassi i de niacina (vitamina PP). El que aporta bàsicament és aigua, aromes, cafeïna i antioxidants, i el prenem sobretot pel seu aroma i gust i perquè ens estimula. El seu consum moderat no té efectes cardiovasculars negatius, i s'ha observat que contribueix a reduir el risc de patir diabetis, la malaltia de Parkinson i alguns trastorns hepàtics. Els seus principis actius són la cafeïna, estimulant poc addictiu, i els antioxidants. La cafeïna disminueix el cansament i estimula la capacitat de fer exercici. Fins i tot s'havia considerat com una substància dopant, tot i que actualment no és així, per la qual cosa els esportistes olímpics també haurien pogut acceptar la invitació de la Sra. Botella.

Ara bé, quan li afegim llet, els efectes dels seus principis sobre l'organisme s'atenuen, perquè les proteïnes de la llet disminueixen una mica l'absorció de la cafeïna i força més la dels antioxidants, com demostren diversos treballs. Destaca el de Tenea Niseteo i col·laboradors, de diversos centres de recerca de Croàcia, que l'any 2012 van publicar a la revista Food chemistry un complet estudi sobre la influència que té en els components actius del cafè (cafeïna i antioxidants) la manera de preparar-lo i el fet d'afegir-hi llet. En resum, un cafè amb llet ajuda a estar actiu, alimenta més que el cafè que no en porta i estimula una mica menys, però no ens relaxa, llevat que si en prenem a la Plaza Mayor de Madrid, el seu ambient agradable superi l'estímul de la cafeïna que conté.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.