Política

Retrets entre el PP i el PSC per l'aposta socialista a favor del dret a decidir

Sánchez-Camacho reclama a Navarro que abandoni aquesta posició

Balmón el ratifica i convida els populars a donar-hi suport per garantir la convivència

El dret a decidir es va convertir ahir en un camp de mines entre el PSC i el PP després que la líder dels populars, Alícia Sánchez-Camacho, reclamés al primer secretari dels socialistes, Pere Navarro, que abandonessin la seva posició a favor del dret a decidir perquè això equival a estar “a favor del dret a la independència” de Catalunya.

Els socialistes, en canvi, van esdevenir ahir uns ferms defensors del dret a decidir i van respondre a Sánchez-Camacho convidant-la a sumar-se a una consulta, sobretot “per evitar que la convivència a Catalunya quedi danyada”. Els socialistes no consideren que sigui el mateix el dret a decidir que el dret a l'autodeterminació, i s'allunyen d'aquesta manera dels postulats del PP.

La rèplica a Camacho va anar a càrrec del número dos del PSC, Antonio Balmón, durant la presentació de la primera de les quatre conferències de la Convenció Oberta Progressista de Catalunya. Balmón considera que el dret a decidir és l'únic mecanisme que ajuda a hores d'ara a la cohesió social. Tanmateix, i amb l'objectiu de garantir la convivència, Balmón també es va dirigir a l'executiu català. “Que no es passin de frenada perquè també així ataquen la convivència”, va assegurar. “Aquest debat s'ha de fer amb molt de seny i amb molt de diàleg”, hi va afegir. El secretari d'acció política del PSC considera que tant l'anunci d'eleccions plebiscitàries que ha fet el president Artur Mas com el mur de la Constitució que construeix Rajoy “no ajuden a aquest clima de diàleg i seny”. “Els que volem decidir demanem als nostres governs que obrin ponts”, va reclamar.

La líder dels populars va redundar més tard en les seves crítiques al PSC. Va acusar-los de ser “còmplices de la secessió” en donar suport a la consulta. Davant l'auge del sobiranisme, la popular considera que ara és quan “cal tenir un PSC fort per frenar l'independentisme”. “La millor manera de sentir-me espanyola és sentint-me plenament catalana”, afirmava Camacho, que es va preguntar què deuen pensar els votants del PSC arribats de tot Espanya a Catalunya quan veuen les posicions actuals del partit que lidera Navarro.

Tot i que el PSC ja ha deixat clara la seva posició a favor del dret a decidir, el tema també es tractarà en una de les conferències que configuren la Convenció Oberta Progressista de Catalunya que el PSC inaugura el pròxim dia 28 a Tarragona amb un debat sobre economia i drets socials.

L'hora d'escoltar la gent i ser útils a la ciutadania

El secretari d'acció política, Antonio Balmón, va presentar ahir l'inici de la Convenció Oberta Progressista de Catalunya, amb la qual el PSC vol establir un contacte més directe amb la ciutadania mitjançant el debat i les reflexions a l'entorn de temes d'actualitat. Els suggeriments que s'aportin en cada una de les quatre conferències de la Convenció seran traslladats posteriorment per a la seva aprovació en un consell obert, participat en un 50% per membres del partit, i finalment en el consell nacional. Les propostes es podrien incloure en el programa electoral dels socialistes. Serà un intent de “trencar” les fronteres organitzatives del partit i també de “recuperar l'autoestima”, en paraules de Balmón, que considera que hi ha molta gent que té ganes de dir-hi la seva i aportar coses noves al debat en un moment, admet el dirigent, en què tant el partit com la gent estan “desorientats”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.