Política

“La Constitució no prohibeix el dret a decidir”

Una cinquantena de catedràtics i professors de dret constitueixen el Col·lectiu Praga

Afirmen que una consulta a Catalunya seria plenament constitucional

Una cinquantena de professors i catedràtics de diverses especialitats del dret de les universitats catalanes, entre els quals hi ha els degans de les facultats de la UPF, la UAB i la URV, han constituït el Col·lectiu Praga per defensar el dret a decidir des de l'àmbit acadèmic. El grup, que justifica el nom per l'exemple que la ciutat txeca va suposar al segle XX per l'autodeterminació i la separació amistosa dels pobles, es va presentar ahir a la Universitat de Barcelona amb l'objectiu de “contribuir al debat públic amb arguments de rigor”, justificava un dels portaveus, Josep M. Vilajosana, que defensa que la societat comenci a assumir cert llenguatge jurídic, igual que ha fet amb l'econòmic. “No som un col·lectiu independentista, sinó plural ideològicament, però amb una idea comuna: la defensa del dret a decidir com a opció legítima i legal”, deia Mercè Barceló. El grup, que emetrà informes i opinions, justifica la seva creació davant constatacions com per exemple la involució centralitzadora de l'Estat, la inviabilitat del sistema autonòmic per al desenvolupament català, l'àmplia majoria a favor de la consulta i la possibilitat legal de convocar-la.

Encaix en la legalitat

Els acadèmics sostenen que “la Constitució no prohibeix el dret a decidir”, si bé tampoc el permet expressament, “així que el que cal és fer-ne una interpretació raonable”. Si bé és cert, doncs, que l'article 2 fixa la “indissoluble unitat d'Espanya”, Barceló recorda que el text té “168 articles més, igual d'importants”, que parlen de la llibertat d'expressió (20), la participació en afers públics (23) i fins i tot de convocar referèndums (92), a més el preàmbul estableix la protecció de les nacionalitats d'acord amb principis com ara els drets humans. El mateix ordenament català té una llei en vigor, la 4/2010, de consultes referendàries. Tot plegat és, doncs, una qüestió de “voluntat política”.

Per Joaquim Ferret, dret a decidir vol dir “dret a ser consultat”, ja que recorda que els referèndums permesos a l'Estat tampoc són vinculants. “La sobirania no és un obstacle per a això, perquè el resultat tampoc és d'aplicació l'endemà”, recorda. Ara bé, un cop se sap què vol el poble, “allò té conseqüències”.

Mas no vol mal a l'economia europea

Artur Mas va assegurar ahir que posar en qüestió la integració econòmica catalana a Europa respon a ''polèmiques interessades'' que no han d'“enlluernar” la gent, ja que “a ningú'' li interessa que l'economia europea “vagi a pitjor”. “Ni interessa a Catalunya, ni a Espanya, ni als països amb fàbriques i centres de disseny arreu d'Europa”, reblava. Segons ell, el funcionament de l'economia, amb la lliure circulació de béns i serveis, “mai està en discussió” i quan ho està “és per anar més enllà en la integració i mai per reduir l'espai'”.

Mentrestant, l'eurocomissari de Mercat Interior, Michel Barnier, va reiterar que la CE sols es pronunciarà sobre la independència de Catalunya quan hi hagi un “escenari precís”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.