Més esport

Trias anuncia una consulta vinculant sobre els Jocs Olímpics d'Hivern

L'alcalde de Barcelona vol estudiar si és millor presentar la candidatura el 2022, el 2026 o el 2030

Avança que ell donarà suport al projecte i demana a la resta de partits que es “mullin”

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha anunciat aquest dijous la seva intenció de convocar una consulta vinculant sobre els Jocs Olímpics d'Hivern pactada amb tots els grups parlamentaris.

En una conferència a la Cambra de Comerç de Barcelona, l'alcalde ha confirmat el que ja havia avançat aquest matí en una entrevista a l'emissora La Xarxa: vol convocar un referèndum sobre els Jocs Olímpics d'Hivern i que decideixi la ciutadania, com ho fa en altres ciutats com Oslo i Munich.

El que no ha concretat és quan es faria el plebiscit ni a quina edició dels Jocs aspiraria la candidatura. Al seu parer, cal estudiar quin és el millor moment per presentar-la. En aquest sentit, ha remarcat que cal ser “molt curosos” i assegurar-se que la candidatura Barcelona-Pirineus tindrà les millors garanties d'èxit. És per això que ha plantejat tres possibilitats: el 2022, el 2026 i el 2030. “Hem d'estar segurs de quan podem guanyar”, ha indicat.

El cap del consistori barceloní ha precisat que si finalment es decideix conjuntament que s'opta als jocs del 2022, el referèndum se celebrarà després de presentar la candidatura, perquè no hi ha temps material per fer-la abans. “No hem de fer bestieses, hem de fer una consulta ben feta, no es pot fer una pallassada”, ha opinat. En aquesta consulta votarien els barcelonins, però també els ciutadans del Pirineu. I és que l'alcalde ha defensat que la candidatura als Jocs Olímpics no tindria sentit si només beneficiés la capital catalana, sinó que ha de contribuir al desenvolupament dels pobles i les estacions d'esquí pirenaiques.

També ha advertit que aquesta consulta haurà de ser pactada amb tots els grups i “tothom s'haurà de mullar”. De la seva banda, ha avançat que demanarà el vot a favor, però ha deixat clar que ell no impulsarà aquesta candidatura sol, sinó que això “ha de ser una aventura de tots”.

“Demano responsabilitat a tots els grups, perquè aquesta idea no l'he llençada jo”, ha insistit l'alcalde, que ha avisat que aquests Jocs només es guanyaran amb una “gran unitat de tots” i amb el suport dels partits que manen a Espanya. “Si els partits que governen Espanya no donen suport a això és impossible”, ha dit.

Trias ha reconegut que quan el llavors alcalde Jordi Hereu va plantejar aquest projecte, a ell li va crear “sorpresa”. “Però ho hem estudiat bé, és un bon projecte, s'ha fet un bon treball, i hi dono suport plenament”, ha assegurat.

Trias es reunirà properament amb el Comitè Olímpic Espanyol, amb el Comitè Olímpic Internacional, el govern espanyol, la Generalitat, les federacions i els municipis del Pirineu per prendre la decisió definitiva.

D'altra banda, ha apuntat els que al seu parer són alguns dels motius del fracàs de la candidatura de Madrid als Jocs Olímpics 2020. En primer lloc, ha assenyalat els rivals de la capital espanyola, com Tòquio, i ha avisat que Barcelona s'enfrontarà a competidors difícils.

També ha fet esment de la situació econòmica i en aquest punt ha assegurat que la marca Barcelona és “molt potent”, i té una imatge de “solvència molt important”. Ara bé, ha advertit que serà fonamental mantenir la inversió i fomentant l'esport, perquè un problema de la candidatura de Madrid és que els atletes no reben ajudes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.