Política

Margallo avisa que la diplomàcia treballa a fons

Reuneix els ambaixadors de la UE una setmana després de la Via

El comissari europeu Bernier desmenteix Mas

Una setmana després de la Diada, José Manuel García-Margallo va voler exhibir una altra prova de força reunint ahir els ambaixadors dels països de la UE acreditats a Madrid, si bé el ministre d'Afers Estrangers va negar que en la trobada s'hagués abordat el clam català a favor de la independència. I els ambaixadors ho van corroborar. Més enllà de voler alliçonar o no, amb els seus moviments Margallo constata que l'Estat continuarà buscant aliances en la seva croada per convèncer els catalans que la separació de l'Estat espanyol implica la imminent expulsió de la UE. I en aquest afany ahir solemnitzava amb el comissari europeu de Mercat Interior i Serveis Financers, el francès Michel Barnier, l'advertència que defensarà “la unitat d'Espanya amb totes les eines diplomàtiques al seu abast”.

De fet, mentre que l'acte del matí amb els ambaixadors va tenir caràcter privat, a la tarda Margallo va sortir al costat de Barnier perquè el dirigent europeu corroborés la mateixa tesi que Joaquín Almunia, que si Catalunya se separés d'Espanya automàticament quedaria fora de la UE i hauria de negociar la seva integració com a estat sobirà. “No sóc el primer a dir-ho, ni seré l'últim, però és un fet fundat en les regles del dret”, asseverava Barnier, insistint que les normes europees d'adhesió són molt clares.

Però, sobretot, el comissari –que assegura conèixer bé el “dinamisme” de la societat catalana– va voler desmentir el president Artur Mas reblant que les institucions europees no poden posar-se pel mig pel que fa al debat de la consulta. Brussel·les “no ha d'intervenir, ni de prop ni de lluny” perquè Catalunya pugui exercir el seu dret a decidir, insistia responent a l'interrogant plantejat pel president Mas sobre si pertànyer a la UE no es garantia suficient perquè un poble que ho desitgi pugui votar.

Margallo, doncs, no deixa passar cap ocasió per exhibir adhesions al seu discurs del buit internacional que patiria Catalunya, mentre avisa que usarà totes les “eines diplomàtiques al seu abast” per avortar un hipotètic intent de ruptura. “Hem d'explicar als catalans que els convé racionalment pertànyer a Espanya”, insistia el ministre, tot assenyalant que la tasca de l'executiu espanyol és carregar-se d'arguments per rebatre les ànsies sobiranistes.

De fet, aquest és un dels fronts pels quals La Moncloa aposta amb més fermesa.

LA FRASE

No hem d'intervenir, ni de prop ni de lluny, en un debat que afecta la sobirania dels ciutadans d'un país
Michel Barnier
comissari europeu de mercat interior i serveis financers
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.