Política

Junqueras aposta perquè qui ho vulgui pugui tenir la doble nacionalitat

Afirma que voler la independència i sentir-se “molt vinculat” a l'Estat és compatible

Estudiarà entrar al govern quan hi hagi data i pregunta decidides

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, advoca perquè, en una futura Catalunya independent, tots els ciutadans que ho desitgin pels seus “intensos vincles emocionals amb Espanya” puguin tenir la doble nacionalitat, la qual cosa considera que hauria de garantir la permanència de Catalunya a la UE.

“Hi ha moltíssims ciutadans de Catalunya que s'emocionen veient jugar La Roja i tinc molts amics que estan contents quan guanya la selecció espanyola; i tot això és perfectament compatible que molts d'aquests ciutadans estiguin convençuts que tenen tot el dret a decidir el seu futur amb la resta de catalans, dotant-se dels instruments necessaris per tenir una societat més lliure, més justa i més pròspera”, va explicar Junqueras en declaracions a l'agència EFE.

El fet que hi hagi ciutadans que optin per la doble nacionalitat, una possibilitat que estudia el Consell Assessor per a la Transició Nacional a petició del govern, podria ser una garantia per a la permanència de Catalunya a la UE perquè, al parer del líder d'ERC, l'Estat espanyol “no té previst cap mecanisme per excloure de la seva nacionalitat cap ciutadà que no vulgui ser exclòs”. “Per tant, la nostra condició de ciutadans europeus està assegurada, pel fet que som ciutadans de la UE”, va argumentar.

Obert a governar

Al matí, en una conferència a les Borges Blanques, Junqueras va tornar a expressar els seus recels respecte de l'oferta de diàleg de l'Estat que, segons va advertir, “intentarà comprar” Catalunya amb propostes de millora del finançament. El republicà creu que no es poden plantejar escenaris que no comportin la celebració de la consulta, ni tan sols el de les eleccions plebiscitàries. “Només hi haurà eleccions quan aquest procés culmini”, va subratllar Junqueras, que va anunciar que “quan hi hagi una data i una pregunta clara amb una resposta tan explícita com un sí o un no”, ERC estarà “disposada a entrar en el govern per vetllar per la culminació del procés cap a un referèndum vinculant”. Va advertir que la consulta és la “màxima prioritat” d'ERC, per damunt dels resultats electorals: “Si el preu de la llibertat de la nació catalana fos que ERC no guanyés mai unes eleccions, estaríem molt orgullosos de pagar aquest preu”, va concloure.

“L'adversari és el govern de l'Estat”

El principal “adversari” del procés sobiranista és el govern de l'Estat amb una actitud que no reflecteix la del conjunt dels espanyols. Ho va assegurar ahir la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell, durant la Mostra d'Associacions per les festes de la Mercè, que va visitar acompanyada del comissari de la commemoració del Tricentenari del 1714, Toni Soler. En declaracions als periodistes recollides per l'ACN, Forcadell va reiterar que el desig d'independència d'un poble “està per sobre de qualsevol llei, inclosa la Constitució”. Forcadell va recordar que la Carta Magna no la van poder votar moltes persones que avui ja són majors d'edat i, a més, es va aprovar gràcies a un “xantatge” perquè l'única alternativa a la seva aprovació era el franquisme.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.