Societat

La grossa de Cap d'Any es pot comprar a partir d'avui

Els números es trobaran als establiments autoritzats i, a partir de final de setmana, a més de 25.000 comerços

El sorteig, que competirà amb la grossa de Nadal, es farà el 31 de desembre

A partir d'avui ja es poden comprar números de la grossa de Cap d'Any, la loteria catalana. La resolució que regula les característiques del sorteig va sortir publicada ahir al DOGC, el Diari Oficial de la Generalitat, amb la qual cosa, i tal com especifica el text oficial, la comercialització dels bitllets ja es pot iniciar.

Al principi, els números de la grossa de Cap d'Any, que costaran 5 euros el bitllet, es podran adquirir als 2.200 establiments autoritzats per l'Entitat Autònoma de Jocs i Apostes de la Generalitat i, d'aquí a uns dies, ja estaran disponibles a més de 25.000 establiments comercials del país, que els podran vendre sencers o bé fer-ne participacions, tal com es fa amb els números de la grossa de Nadal de la loteria espanyola. “Els bitllets ja estan impresos i s'estan distribuint però, tenint en compte que demà (per avui) és festa a Barcelona, segurament es podran començar a comprar a les botigues cap a finals de setmana o a principis de la setmana que ve”, va explicar ahir Miquel Àngel Fraile, secretari general de la Confederació del Comerç de Catalunya (CCC), l'entitat que va fer la proposta de tirar endavant aquesta iniciativa.

La nova loteria catalana se sortejarà el 31 de desembre i, igual que la grossa de la loteria espanyola –que es desenvolupa tradicionalment el dia 22 de desembre–, el primer premi del sorteig guanyarà 20.000 euros per euro jugat. La diferència és que, com que els bitllets catalans costaran 5 euros i els espanyols cada dècim en val 20, per guanyar els 400.000 euros amb què es premia un dècim del primer premi espanyol, se n'haurien de comprar quatre de la loteria catalana. En el cas del segon premi, els guanys són de 6.500 euros per euro jugat, i, pel que fa al tercer, de 3.000 euros per euro.

La loteria catalana posa a la venda 100.000 números (del 00000 al 99.999), tots dos inclosos, i s'emetran trenta sèries de cada número. En total, doncs, 15 milions d'euros.

Segons especifica el DOGC, “si algun número de les tres extraccions que s'efectuïn en el sorteig resulta premiat amb més d'un premi, es considerarà que li correspon el número superior i es farà una extracció nova per determinar el número guanyador del premi inferior”. En tot cas “els premis corresponents als números de cinc xifres no són acumulables amb cap altre premi”, segons la normativa.

Amb el nou sorteig del 31 de desembre, juntament amb la grossa de Sant Jordi, la grossa de Sant Joan i la grossa de la Diada, la Generalitat pretén augmentar els ingressos en concepte de joc que en els darrers anys ha davallat del 64 milions que es recaptaven l'any 2007 als 40 milions recaptats l'any passat.

Segons fonts del sector, ja fa mesos, d'ençà que es va anunciar la seva creació, que hi ha un gran interès per aquesta nova loteria. El número més sol·licitat i que encara no se sap qui el tindrà és el 1714.

LA XIFRA

20.000
euros
per euro jugat és el premi que rebrà la persona guanyadora del primer número de la grossa de Cap d'Any.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.