Societat

la vida social

Un periodista ripollès fa a peu la Via Catalana per fer reflexionar sobre la pau

Josep Maria Sebastian surt avui del Pertús amb només una bandera blanca i un bàcul d'equipatge

Pararà a cada municipi per transmetre el seu missatge

Li agrada badar, en el sentit positiu d'aquest terme. I després de badar per racons exòtics durant un intens viatge a l'Índia, el periodista Josep Maria Sebastian (Campdevànol, 1956) inicia avui una marxa a peu entre el Pertús i Vinaròs. Vol recórrer els municipis on, la Diada passada, milers i milers de catalans es van agafar les mans per reivindicar la llibertat del país. No ho fa ni per una dèria excursionista, ni perquè sí. Ho fa per estar en contacte amb la gent i per transmetre un missatge de pau i de reivindicació de les utopies. De fet, diu que no vol vendre res, sinó aportar espais de reflexió.

L'únic equipatge que durà són cinquanta euros a la butxaca, un bàcul de bambú que li va regalar un asceta hindú i un carregament de tabac picat amb el paper de fumar corresponent –diu que és l'únic vici que té– i una bandera blanca. “És el signe de la pau, una de les dues utopies que em mouen en aquest projecte. L'altra és no tenir causa”, afirma.

El seu objectiu és caminar i aturar-se a cada municipi de la Via Catalana per badar, per estar en contacte amb la gent i, allà on li ho demanin, fer xerrades sobre aquestes utopies. Ja ha mantingut contactes amb alcaldes d'aquests municipis. “En cada ajuntament, hi voldria segellar el meu pas per deixar constància d'aquesta aventura”, sentencia. “La idea és fer un retrat diferent del territori, el mateix territori que la gent va veure i viure l'Onze de Setembre”, argumenta.

Josep Maria Sebastian diu que la marxa que inicia avui és també en certa manera la reivindicació del sentit de l'aventura. “Voldria transmetre que jo necessito molt més els altres que no pas els altres a mi”, manifesta. Sebastian explica com a altres motivacions el fet que quan va exercir de periodista va fer molt de carrer i va tenir molt de contacte amb la gent, que li agrada viatjar, badar en aquests viatges i reflexionar. Sumant tots aquests elements, li va semblar que fer aquesta marxa li permetria treballar i divertir-se al mateix temps.

I diu “treballar” perquè el resultat final serà un treball, segurament en forma de llibre, en què narrarà el viatge i les seves experiències, i reflexionarà sobre tot allò amb què ha badat, i fins i tot no descarta publicar entrevistes amb personatges que ell consideri interessants.

LA XIFRA

400
quilòmetres
recorrerà a peu el periodista ripollès, entre el Pertús i Vinaròs, parant a cada municipi.

LA FRASE

M'agrada viatjar, badar i, com més gran em faig, més m'agrada reflexionar i contribuir a fer reflexionar la gent
Josep Maria Sebastian

La reivindicació de les utopies com a valors

Josep Maria Sebastian resumeix el missatge final de tot plegat sentenciant que hi ha uns valors superiors que no es poden perdre de vista. “Per això, reivindico la utopia o, més ben dit, les utopies, enteses com a valors, la pau com a tolerància i neutralitat, etc.”, diu el periodista. Tot i aquest context més general i filosòfic, Sebastian remarca que se sent independentista. “Si aquest treball no transmet un profund arrelament al meu país, no haurà servit per a res”, pontifica. A més, hi afegeix que és un autèntic privilegi per a ell recórrer a peu el país i conèixer costums, tradicions, fer amistats, etc. Tothom qui ho vulgui podrà seguir el resultat diari de la seva aventura a la seva pàgina de Facebook. Si no, al final, un llibre filtrarà tota la informació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.