Política

Duran es referma i torna a topar amb CDC per la pregunta

El líder d'Unió treballarà per un acord amb Madrid fins al final i avisa que una consulta sobre la independència és excloent

Rull replica que s'ha de poder votar “sí”, “no” o en blanc a l'estat propi

De bon matí, en la darrera jornada del debat de política general, Josep Antoni Duran i Lleida es va refermar en la defensa de la tercera via i en contra d'una pregunta sobre la independència “sí” o “no”. El socialcristià es manté ferm en plena crisi interna a CiU per la concreció de la consulta, tot i la desautorització de dijous d'Artur Mas. El president de la Generalitat dóna per tancada l'etapa estatutària després de cent anys d'intents d'encaix amb Espanya. Però Duran no llança la tovallola. I manté un doble front per incidir en el procés.

D'una banda, està disposat a dialogar amb Madrid “fins al darrer segon” perquè faci una oferta ambiciosa i els catalans no hagin de decidir entre l'autonomia actual i la independència. De l'altra, també va deixar entendre que batallarà d'aquí a final d'any perquè CDC i ERC no pactin sols una pregunta sobre l'estat propi o independent. Això no només implicaria, segons va advertir Duran a RAC1, que Oriol Junqueras haurà guanyat la “batalla de les idees”, sinó que en pot quedar exclosa “molta gent”. “No és suficient per al país”, va sentenciar.

La determinació del cap de files de CiU al Congrés va topar frontalment amb la del convergent Josep Rull. El secretari d'organització de Convergència va intervenir en el debat nacionalista a través de Twitter. Rull va coincidir amb Duran que el redactat s'ha de negociar i ha de tenir un “ampli consens” dels partits, però va etzibar que s'ha de preguntar sobre l'estat propi i va circumscriure les respostes al sí, el no i el vot en blanc. Mas va plantejar dijous que els partits vagin plegats a la consulta perquè després puguin defensar l'statu quo, una tercera via acordada amb Madrid o l'estat català.

Duran va evitar entrar en polèmica amb el president de la Generalitat, que sosté que “som on som perquè hem acumulat cent anys de terceres vies”. Ara bé, sí que va donar valor als 23 anys de govern de Jordi Pujol. També va reconèixer que el president de CiU “no sabia” que publicaria un article en defensa de la tercera via i va assegurar que no buscava distorsionar el debat parlamentari.

El cert és que Duran no confia que el govern de Mariano Rajoy permeti la consulta. “No veig cap possibilitat que el diàleg tingui receptivitat”, va confessar. Ara bé, el president del comitè de govern d'Unió està convençut que si no hi ha acord “el conflicte està servit”, perquè els dos executius van “accelerant” les seves posicions. Duran és conscient que l'alternativa a un referèndum acordat és, en darrer terme, una declaració unilateral d'independència. I s'hi oposa d'entrada. Sosté que aïllaria Catalunya en el context internacional durant anys. Un escenari que prova d'evitar.

Mas i Duran han pactat arribar plegats fins a la consulta. “Si després no estem d'acord, ja prendrem decisions”, va aventurar mentre analitzava el futur de CiU. El líder socialcristià va reconèixer que “els fets poden portar a situacions que puguin arribar a tenir conseqüències polítiques que un no vol ni desitja”. Però el trencament de la federació no està “plantejat”. Duran, que tindrà un paper clau en l'execució de l'acord parlamentari per reclamar la consulta al Congrés, va garantir que serà lleial a Mas mentre sigui “factible”. “I quan no, ens ho direm”, va rematar.

LES FRASES

He posat negre sobre blanc. Un país democràtic ha d'acceptar qualsevol reflexió [...]. Artur Mas no sabia que publicava l'article
Si finalment hi ha una pregunta, i és un sí o un no, haurà triomfat la tesi d'ERC [...]. Reduir la consulta a una pregunta pot excloure molta gent
No tinc cap dubte que el govern espanyol dirà que no a la consulta. No veig cap possibilitat que el diàleg tingui receptivitat
Una pregunta definida només per Convergència i Esquerra no és suficient per al país. [...] Com més forces polítiques, millor
Al final això pot portar a una declaració unilateral d'independència que jo no vull
Josep A. Duran i Lleida
secretari general de ciu

Mas no es veurà amb Barroso

L'agenda del viatge oficial de dilluns d'Artur Mas a Brussel·les no inclou una entrevista amb el president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso. La Generalitat va negar haver demanat una trobada formal amb Barroso després que alguns mitjans publiquessin que el president de la Comissió havia rebutjat rebre Mas per raons d'agenda.

El president de la Generalitat es traslladarà a la capital de la Unió Europea després de l'èxit de la Via Catalana i de la ratificació al Parlament del full de ruta per a la convocatòria de la consulta. Mas es reunirà amb el vicepresident Olli Rehn, responsable d'Afers Econòmics i Monetaris; amb el vicepresident Maros Sefcovic, comissari responsable de Relacions Interinstitucionals i Administració, i amb el comissari d'Ocupació, Afers Socials i Inclusió, Lázsló Andor.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.