Política

Mas: “Si el poble català vota llibertat, Catalunya serà lliure aquell dia”

El president de la Generalitat replica al PSC que la traïció hagués estat que el Parlament no fos “a l'alçada” del clam de l'11 de Setembre

Convida Europa a mirar el procés català com al seu moviment democràtic “més poderós” i “il·lusionant”

El president de la Generalitat i de CDC, Artur Mas, ha assegurat aquest diumenge que si en una consulta per decidir el futur polític del país “hi ha una majoria clara del poble català que vota la llibertat, si la gent vota llibertat, Catalunya serà lliure aquell dia”.

En la seva intervenció al dia del partit, que s'ha celebrat a Igualada, el líder de CiU ha destacat que les resolucions aprovades aquesta setmana al Parlament demostren que la cambra catalana ha estat “a l'alçada” de les expectatives de la gent que va participar a la Via Catalana. En aquest sentit, ha recordat que hi havia el perill de que no fos exactament així perquè, sovint, quan els moviments ciutadans passen pel sedàs del Parlament, es dilueixen. Llavors, ha dit, la decepció és molt gran. Però en aquesta ocasió no ha estat així, segons ha assegurat.

De fet, ha apuntat que s'hagués donat una “traïció” en el cas que la cambra catalana “no hagués estat a l'alçada de la gent que va sortir a la Diada”. Mas ha respost així les paraules del líder socialista Pere Navarro, que aquest dissabte va titllar de traïció la resolució que s'havia aprovat per portar la consulta al Congrés dels Diputats. “Mai és una traïció mirar endavant i mirar lluny”, ha declarat.

En aquest context, ha assegurat que el seu partit va donar un pas clar en suport del dret a decidir i l'estat propi a l'últim congrés. Segons ell, CDC es va posar d'aquesta manera “al costat del poble català”, ja que una gran majoria d'aquest “està avançant per aquest camí”.

“Si el poble català en llibertat, tranquil·litat i en una gran majoria vol tenir un estat propi, CDC farà possible que Catalunya arribi a aquest horitzó i a ser protagonista del seu propi destí”, ha clamat. El cap de l'executiu català ha reiterat que 2014 serà l'any en què les institucions catalanes convoquin els ciutadans en una consulta per decidir el futur polític del país. I segons ell, Catalunya té la voluntat i els instruments per fer-ho.

“Arribarà un moment que serà el de la veritat”, ha assenyalat Mas, després de fixar l'horitzó de la consulta per a l'any que ve. “Sortirem al carrer no a fer una manifestació ni una cadena, sinó per anar a votar”, ha insistit. “Si aquell dia hi ha una majoria del poble de Catalunya que vota llibertat, Catalunya serà lliure”, ha sentenciat.

Davant els militants del partit, Mas ha tornat a rebutjar que els catalans vulguin aixecar fronteres i ha denunciat “la incomprensió i la intolerància d'aquells que aixequen murs perquè Catalunya no pugui desenvolupar-se amb normalitat des del punt de vista del seu idioma propi, que no és un altre que el català”. El líder convergent ha indicat als crítics amb el procés que s'equivoquen perquè CDC i la majoria de formacions catalans han estat construint ponts de diàleg i convivència per dialogar, pactar i per ajudar-se mútuament amb la resta de l'Estat”.

Així, ha instat els assistents a “no fer cas” de les advertències i la “campanya de la por” procedents d'Espanya i d'alguns estats europeus. Unes reaccions que, al seu parer, provenen de “gent que representa els estats” i que, actuament tenen com a màxima “quan menys problemes millor”.

“El nostre nord és dons d'Europa, és el nostre present i la nostra realitat des de fa segles”, ha defensat el president de la Generalitat. Mas ha afegit que les institucions comunitàries saben bé que “sobretot des d'un punt de vista econòmic, les fronteres són del passat i no es poden tornar a aixecar”.

Així, ha emplaçat l'“Europa que només es fixa en l'interès dels Estats” a “observar amb lupa” el “moviment de la llibertat de Catalunya” que, segons ell, és el moviment democràtic “més poderós, fort, pacífic, entusiasta i il·lusionant” que hi ha al continent.

“Lliures no vol dir aïllars”, ha sentenciat. Mas ha explicat que els catalans tenen ganes de conviure amb la resta de pobles espanyols i també amb els europeus. “Els camions continuaran creuant Catalunya i aniran nord enllà”, ha augurat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.