Política

Primera topada en la Comissió del Dret a Decidir

El PSC considera que el límit de tres mesos pactat per CiU, ERC, ICV i la CUP “desvirtua” la presència d'experts

Els socialistes no s'avenen a reduir la seva proposta de compareixents

Més competències però també més obstacles en la Comissió del Dret a Decidir per fer complir la resolució, aprovada per CiU, ERC, ICV i la CUP, que fixa un termini de tres mesos per tenir enllestida la data i la pregunta de la consulta. El PSC va votar en contra d'aquesta resolució en el debat de política general i ahir va exemplificar el seu malestar negant-se a reduir la seva proposta de compareixents en la comissió, tal com reclamaven la resta de grups per tal d'agilitzar la feina.

La negativa del PSC va obligar la resta de grups a rebaixar la seva quota d'experts, per la qual cosa es va optar perquè els acadèmics que no siguin convocats facin pública la seva posició mitjançant un escrit dirigit a la comissió. Serà el cas, per exemple, d'Arnaldo Otegi, proposat per la CUP, que finalment no compareixerà al Parlament. La xifra de compareixents va quedar reduïda a quinze membres, cada grup n'havia proposat entre cinc i vuit experts, i la llista es va poder consensuar finalment mitja hora abans que comencés la comissió.

El portaveu del PSC, Maurici Lucena, en la seva intervenció va deixar clar que els socialistes recelen d'aquesta comissió, ja que consideren “incompatible” que es reclami la presència d'experts per enriquir el debat amb el mandat de limitar-ne el temps. Lucena també va expressar la preocupació del seu grup pel que fa a l'objectiu de les compareixences. “Esperem que puguin parlar de tot”, va apuntar el portaveu. Lucena, que ja va ser molt dur en el debat de política general pel que fa a la proposta aprovada pel bloc sobiranista, considera que hores d'ara la resolució “ha desvirtuat la comissió”.

La resta de grups, en canvi, van valorar el fet que finalment s'hagi aconseguit consensuar una llista de noms que reflecteix la pluralitat” del procés. El primer a intervenir, el dia 15, serà l'advocat i pare de la Constitució Miquel Roca, mentre que un dels proposats, Miguel Herrero de Miñón, ha declinat la seva assistència. Entre els ponents que seran convocats hi ha l'advocat August Gil Matamala, els catedràtics Javier Pérez Royo, Francesc de Carreras i Mercè Barceló, membre del Col·lectiu Praga i exdiputats del partit Quebequès i del Layd Cymru.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.