Política

Duran diu que relació amb Mas és “millorable” tot i que descarta ruptura CiU

El líder d'UDC diu que tots els intents des de Catalunya per avançar que no han passat pel pacte amb l'Estat espanyol “han fracassat”

Assegura que no “traeix” el programa electoral de la federació amb la seva proposta confederal

El secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha afirmat aquest dimecres que la seva relació amb el president de la Generalitat i de la federació nacionalista, Artur Mas, és “millorable”, encara que ha descartat que es produeixi per ara una ruptura entre CDC i UDC.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, el líder d'Unió ha assegurat que, de la seva banda, existeix la voluntat que millori la relació amb Mas, encara que ha afirmat que està “al seu servei” perquè és el president català i el de la federació de CiU.

No obstant això, Duran ha expressat diferències amb Mas: “Discrepo amb el president, encara que estigui al seu servei, que portem acumulats 100 anys de fracassos de política de pacte amb l'Estat, no puc estar-hi d'acord”, ha afirmat el democratacristià, que ha posat com a exemple d'“èxit” els 23 anys de govern de Jordi Pujol. “Tot intent que no ha passat pel pacte no ha funcionat”, ha sentenciat.

El democratacristià ha descartat que ell “debiliti” la federació de CiU ni que “traeixi” el programa electoral amb la seva proposta confederal, i ha indicat que és un “error” pensar que en el debat sobiranista “el problema és Duran”, perquè tota la cúpula del partit democratacristià pensa com ell, ha dit.

Al mateix temps, Duran i Lleida ha subratllat que no deixarà el seu càrrec a Unió perquè no es parteixi la federació de CiU, sinó que ho faria només si ho desitja el seu partit.

El líder de CiU al Congrés s'ha manifestat “preocupat” per la situació a Catalunya i pel poc marge de què disposa a les Corts: “Tinc interlocució, sí, però cap capacitat d'influència amb la majoria absoluta del PP”, ha recalcat.

Duran, que ha revelat que està preparant una tesi doctoral, ha afirmat que el problema català no se soluciona només amb un pacte fiscal, perquè no és només qüestió de diners, i ha apel·lat el govern espanyol a començar a fer “gestos de grandesa” cap a Catalunya com retirar la llei Wert, rectificar els pressupostos de 2014 i blindar cultura llengua i model educatiu, entre d'altres coses.

Sobre una eventual entrada d'ERC al govern de CiU, Duran ha dit tenir la “sensació” que als republicans els fa “pànic” governar Catalunya i en aquests moments “ja els va bé no estar en l'executiu”, perquè així “van fent caixa” guanyant vots de cara a les eleccions municipals, a l'hora que ha advertit que la pregunta de la consulta sobiranista no es pot pactar només entre CDC i ERC.

El líder d'Unió ha afirmat que “no creu” en una declaració unilateral d'independència de Catalunya, encara que no ha descartat arribar a aquest extrem, i ha advertit que els tractats europeus indiquen que una Catalunya independent sortiria de la UE.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.