Sense cultura

D'ARA. I. D'AQUÍ

JAUME VIDAL

Explorar l'art des de l'art

Lluís Barba crea un món d'Oz amb fotografies en què l'univers de l'art serveix per ironitzar sobre la vida

La forma canvia, però la intencionalitat és la mateixa. Així es pot definir la trajectòria de Lluís Barba, que en els seus inicis com a pintor va evolucionar cap al tractament de matèries com ara resines amb pigments amb les quals realitzava composicions abstractes damunt de planxes metàl·liques d'impressió. La investigació de les resines li venia de la reflexió que es feia quan constatava que els materials que utilitzaven artistes com Tàpies o Guinovart tenien el perill de degradar-se. Aquest vessant l'estimulava el factor d'alquimista. D'altra banda, amb la utilització de materials de rebuig intentava llançar un missatge de consciència ecològica. Una sensibilitat social que al llarg dels anys ha mantingut i potenciat, tot i que formalment la seva obra ha canviat.

Ara, Barba treballa la fotografia i les eines digitals per realitzar unes composicions corals en les quals dins d'un context d'obres significatives de la història de l'art encabeix diferents personatges contemporanis i històrics. Algunes de les peces d'aquesta sèrie anomenada Viatgers en el temps es poden contemplar a la galeria Sicart de Vilafranca del Penedès al costat de la nova sèrie Autoretats, de característiques similars a l'anterior, però que centra la seva imatge dominant en artistes de capçalera com Goya, Picasso, Dalí o Warhol. Barba utilitza el llegat artístic que ha rebut per torpedinar tota mena de comportaments que ell considera anomalies socials. Però el seu joc crític té també contradiccions que ell deriva cap el seu territori. Alguns dels personatges que apareixen als seus quadres són col·leccionistes de la seva obra que pertanyen a esferes socials que l'artista critica. Paradoxes de la vida... i de l'art. Lluís Barba va arribar a aquesta tècnica per una necessitat d'accelerar el seu treball. “Tenia moltes idees al cap. I em faltava temps i mans. Les eines informàtiques em van permetre poder avançar més de pressa”, diu l'artista. L'artista també fa de jutge de la història de l'art amb la seva obra i també incorpora autors als qui, segons el seu parer, no s'ha reconegut la seva vàlua. Aquesta és la passió de Barba: entrar als seus quadres i construir una realitat ajustada al seu punt de vista. Un món on pot corregir deficiències i concedir gràcies als febles i mostrar les vergonyes dels opressors.

Barba té un dèficit de projecció a Catalunya donat que la seva carrera s'ha pogut desenvolupar gràcies a les exposicions i als col·leccionistes d'Amèrica del Nord i del Sud. No obstant això, ja està preparant una gran exposició per a la Fundació Vila Casas, que tindrà lloc a l'Espai Volart de maig a juliol de l'any 2015.

Vídeo
A més de les fotografies, Lluís Barba presenta a la galeria Sicart (c/ de la Font, 44, Vilafranca del Penedès) un vídeo en què visualitza de manera contundent la seva voluntat de introduir-se en un quadre per poder viure una realitat diferent utilitzant un nou llenguatge.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.