Política

El PP es resigna a una Catalunya sense toros

El Congrés aprova una norma descafeïnada per protegir la tauromàquia

CiU, el PSC i ERC es feliciten pel fracàs

Fi de la fiesta. El PP s'ha hagut de fer enrere en el seu compromís d'impulsar una llei que obligués Catalunya a recuperar les curses de braus. El Congrés va donar l'aval definitiu ahir a una norma absolutament descafeïnada que topa amb l'objectiu dels promotors de la iniciativa legislativa popular (ILP) –avalada per mig milió de firmes, entre les quals, la de Mariano Rajoy– de revertir la decisió del Parlament de suprimir els toros. Les formacions catalanes CiU, ERC i el PSC coincidien ahir a felicitar-se pel fracàs de les pretensions del PP i a destacar el “ridícul” que han fet els de Rajoy durant el tràmit d'una norma que ells mateixos han rebaixat en l'últim moment.

De la pretensió inicial dels populars de declarar la tauromàquia bé d'interès cultural, fins i tot proposant-ne la promoció a les escoles, ara s'instarà la Unesco a considerar-la patrimoni cultural immaterial de la humanitat. La primera opció implicava una vulneració flagrant de les competències territorials, i finalment el PP se n'ha desdit.

“Jo no m'atreviria a dir que sí, ni tampoc vull dir clarament que no”, assegurava ahir amb poca convicció sobre les possibilitats que el toros tornin a Catalunya el portaveu del PP, Juan Manuel Albendea, el mateix que temps enrere havia promès que per les passades festes de la Mercè es tornarien a penjar els cartells de la Monumental. Ahir, en canvi, el diputat es resignava a esperar el que pugui decidir ara el Tribunal Constitucional arran del recurs que va presentar al seu dia el PP i que encara no ha estat resolt. Aquest és l'últim cartutx que li queda a l'executiu espanyol per intentar doblegar el Parlament.

Mentre no es pronuncia el Tribunal Constitucional, la portaveu de CiU, Montserrat Surroca, no tenia cap dubte que la norma aprovada ahir no altera la decisió del Parlament. “Aquesta guerra contra la decisió catalana ha quedat en res.” La nova llei “ni ho considera, ni hi obliga, ni ho afavoreix”, exclamava. També el coordinador del PSC a Madrid, Albert Soler, es felicitava pel fet que el PP no hagi aconseguit el seu objectiu d'obligar Catalunya a recuperar els toros tot emfasitzant “l'aberració jurídica” que suposava el text inicial amb una invasió competencial “impresentable”. Per part d'ERC, el portaveu, Alfred Bosch, també es va mostrar rotund a l'hora de descriure el paper que va fer ahir el PP: “Algú va sortir marcant paquet i vestit de llums i ara ha hagut de fer marxa enrere i amb la cua entre cames.”

LA DATA

22.03.12
va arribar al Congrés la ILP.
Els promotors de la iniciativa, apadrinats pel PP, dipositen més de mig milió de firmes.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.