cultura

Crítica

teatre

Afinar la batuta i divertir tothom

Xavier Albertí ha agafat la batuta (cal anar a veure l'espectacle per veure fins a quin punt) i ha presentat el seu primer cartell com a director artístic. Amb una jugada molt intel·ligent, ha tret la pols de les menystingudes partitures d'espectacles de revista (ai, si Viladomat Joan Misterio, i, sobretot, Manuel Sugrañes i Ignasi Iglésias aixequessin el cap. No s'ho creurien pas!!) i les ha posat per fer una gala d'arrencada de temporada d'un teatre amb arcs neoclàssics a la façana. A més, ho ha fet amb un repartiment irrepetible. Actors dramàtics que han trobat el gust en l'humor psicalíptic i, algun cop, ha sabut trobar el punt emotiu i d'expressió d'una classe maltractada (Carme Conesa i Flor de vici). És un joc irreverent, des del principi que busca, i aconsegueix, divertir. Es pot retransmetre una actuació de castanyoles des de la presó? Es pot avançar un qüestionari identitari per consultar si és millor qualificar-lo com a Teatre Nacional Independent de Catalunya o bé Teatre Nacional de Catalunya independent? Unes bromes ben engaltades pel públic, que dimecres vessava d'autoritats polítiques (començant pel president de la Generalitat). La festa, que podria ser un bon reclam a anar al teatre si s'hagués retransmès per televisió, persegueix una causa noble: tot el que els espectadors vulguin pagar d'entrada servirà per finançar el programa social Apropa Cultura.

Albertí és gat vell i desplega la revista en una gala que no aspira a tenir la durada d'un espectacle a la Sala Gran. Ensenya i amaga. Aquesta és una de les facetes més explosives d'aquest prolífic director i dramaturg. No s'acaba aquí. Per ara, ha aconseguit contagiar entusiasme a les excelses parets del teatre. Lluís Homar va divertir. Animal Religion van emocionar i sorprendre. L'apoteosi no baixa d'unes escales llampants, sinó d'una buidor que omplen els setanta artistes implicats, entre els quals, els alumnes de l'Esmuc, que permeten el privilegi de sentir música en directe.

Taxi... al TNC!
Coordinació: Xavier Pujolràs
Dimecres, 2 d'octubre (només fins diumenge) Sala Gran del TNC
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.