Política

Sotracs a la tercera via

El PP avisa que el govern de Rajoy no està disposat a fer “experiments” i acusa Duran de fer “moviments tàctics”

Iniciativa i EUiA rebutgen alinear-se en el bloc d'Unió i el PSC malgrat les insistents picades d'ullet

La tercera via es revela plena de sotracs, tant a Madrid com a Catalunya. El govern espanyol no està disposat a fer “experiments” pactant una proposta que permeti als catalans optar per una alternativa intermèdia entre la independència i el manteniment de l'statu quo. I ICV-EUiA rebutja engrossir l'aliança entre el PSC i Unió, malgrat els continus oferiments de col·laboració de Pere Navarro i Josep Antoni Duran i Lleida. El líder socialcristià persistia ahir en l'intent, precisant que se sent més a prop del projecte nacional de Joan Herrera que del que defensen al carrer Nicaragua. I és que, malgrat les dificultats, Duran no pensa desistir: considera que, si Mariano Rajoy va deixar anar des de Tòquio que no “sap exactament en què consisteix” la tercera via, va ser pel “canvi d'horari” i el “cansament”.

La Moncloa, però, s'ha convertit en un mur contra les aspiracions de Duran i Navarro. Mentre la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría protegia la seva diplomàcia institucional reclamant “estabilitat”, el portaveu parlamentari del PP, Alfonso Alonso, desmuntava la proposta amb contundència. Els populars –va avisar– no faran “coses estranyes” i defensaran “amb mà esquerra però amb molta fermesa” la Constitució com a límit per a l'encaix català. Alonso afirma que Duran fa “moviments tàctics que no responen a la qüestió de fons” en un moment en què el PP no vol provar “experiments”. Alícia Sánchez-Camacho va sentenciar que la tercera via “neix morta”, i va convidar el PSC i Unió a fer pinya amb els populars per acordar un millor finançament per a Catalunya.

El líder dels socialcristians, no obstant això, vol intensificar les reunions perquè la tercera via sigui viable. Després de trobar-se amb Navarro, també voldria pescar a ICV-EUiA. “Personalment em sento més proper a les tesis nacionals d'ICV que de les del PSC”, va arribar a dir ahir. Iniciativa vol evitar l'abraçada de l'ós d'Unió i el PSC en la reivindicació federal, i fuig d'entrar en el joc de declaracions i contradeclaracions dels darrers dies. Fonts de la direcció consultades per aquest diari van fixar la posició del partit per evitar dubtes entre els seus afiliats: la tercera via és avui dia “una via morta”, sobretot per la reacció del govern espanyol, i ara l'única cosa que s'ha de plantejar és “guanyar el dret a decidir i fer una consulta”. Iniciativa no descarta reunir-se amb Unió si li ho demana oficialment, però matisa que igual que es reuneixen amb Mas, Junqueras o Navarro.

EUiA, soci d'ICV, va rebutjar amb més contundència la tercera via plantejada per Duran tot i ser federalista. El seu coordinador general, Joan Josep Nuet, es va oposar a “la tàctica de Foment del Treball, de Duran i de García-Margallo”, i va arribar a afirmar que la tercera via suposaria “la quarta traïció històrica de la burgesia catalana al país” després de, segons les seves paraules, el suport de l'empresariat a la dictadura de Primo de Rivera als anys vint, el de Cambó a Franco durant la Guerra Civil i de l'acord amb les elits espanyoles durant la Transició.

LES FRASES

Rajoy, des de Tòquio, diu que no entén el que proposo. És el canvi d'horari i el cansament!
Josep A. Duran i Lleida
SECRETARI GENERAL DE CiU
Compartim greus preocupacions [amb Duran]. Hi ha risc d'una fractura molt perillosa a Catalunya
Pere Navarro
PRIMER SECRETARI DEL PSC

Rubalcaba critica Zapatero per l'Estatut

El conflicte català està generant les primeres esquerdes en els dos grans partits espanyols. El PP, en paraules del ministre José Manuel García-Margallo, admet una pluralitat de punts de vista. I en el PSOE han sorgit veus autocrítiques: en concret, contra José Luis Rodríguez Zapatero i la seva aposta de donar suport a l'Estatut català sortís com sortís del Parlament de Catalunya. El líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ahir, i la nova presidenta d'Andalusia, Susana Díaz, abans-d'ahir, van dir que la frase havia estat “desafortunada”. Rubalcaba, però, nega discrepàncies internes en el PSOE i culpa de tot “la campanya catalanofòbica” que el PP va fer aquells anys. Rubalcaba sí que va afirmar que “la tercera via sí que existeix” i va demanar al govern de Rajoy que “pacti” una sortida “dialogant” amb Catalunya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.