Llibres

NARRATIVA

ferran aisa

Cutillas i Aliaga, dues noves mirades

L'Editorial Base continua ampliant les seves col·leccions. Ara ho fa amb la seva línia narrativa en castellà. Els dos primers llibres d'aquesta col·lecció són els destacables La sociedad del duelo, de Ginés S. Cutillas (1973), i Inercia gris, de David Aliaga (1989).

Pel que fa al primer llibre, es tracta d'una novel·la ambientada a Londres el mes següent de la mort de Lord Byron (1788-1824). El marmessor i l'editor del poeta es reuneixen en secret per tractar de les memòries que els havia confiat Byron. Però els seus representants, a causa del contingut del text, decideixen cremar-les. Aquest és l'inici de la novel·la de Cutillas, que fa un salt de quatre anys en el temps per tal de cercar el motiu de la mort massa d'hora dels poetes romàntics. L'autor recrea el món dels poetes Shelley, Keats, Coleridge i, naturalment, Byron. La sociedad del duelo és una novel·la que manté l'interès del lector fins al final.

A la ciutat de Nova York

Per una altra banda, el llibre del jove escriptor David Aliaga és un recull de narracions que tenen en comú que estan ambientades a la ciutat de Nova York i el seu entorn. Són tretze contes independents però que en el fons s'entrecreuen creant una atmosfera de realisme melangiós, de color gris, com l'ànima dels personatges que els habiten. La influència de Raymond Carver és present a través dels diferents relats d'aquest univers tancat dels éssers humans a la deriva com icebergs. Un magnífic llibre de contes on n'hi ha uns amb més força que altres, però que en conjunt marquen el testimoni d'un temps, que és el nostre. Temps desesperançats per a molta gent que, com els protagonistes dels relats de David Aliaga, viatgen en el metro abatuts per les seves desgràcies personals, o del darrer relat El río Hudson, quan el protagonista diu: “¿Quién no huiría de una ciudad con cadáveres flotando en ríos que son cicatrices de cieno?” David Aliaga, de només 24 anys, després del seu interessant assaig Els fantasmes de Dickens, ha fet amb aquest volum de contes un gran pas endavant que, segurament, tindrà continuïtat ben aviat.

LA SOCIEDAD DEL DUELO
Ginés S. Cutillas
Pròleg: Fernando Clemot Il·lustracions: M. Rof Editorial: Base Barcelona, 2013 Pàgines: 205 Preu: 17 euros
INERCIA GRIS
David Aliaga
Pròleg: David Vidal Editorial: Base Barcelona, 2013 Pàgines: 100 Preu: 15 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.