Política

Mas i Carretero s'alien per l'objectiu de la independència

Les direccions de CDC i RCat aproven associar-se en plena crisi amb Duran

Compartiran llista a les eleccions europees, catalanes i espanyoles

Rull assegura que no afectarà la federació

Reagrupament ja va donar suport a CiU en les darreres eleccions catalanes. “Artur Mas és ara mateix l'única persona que ens pot portar a la independència”, defensava aleshores Joan Carretero. Ara les direccions de Convergència i Reagrupament han pactat un protocol de relacions que inclou que concorrin plegats a les eleccions amb la “independència” com a objectiu polític. CDC reforça així la seva aposta nacional amb un aval nítidament sobiranista. En plena crisi amb Josep Antoni Duran i Lleida, abanderat d'una tercera via d'encaix de Catalunya amb Espanya, els convergents no només es mantenen en el camí de l'estat propi sinó que intenten estendre complicitats amb la societat civil. El primer flanc del calendari, ja amb RCat, són les eleccions europees del 2014.

CDC pretén bastir una candidatura unitària dels partits defensors del dret a decidir i representants de la societat civil, amb un candidat independent. Però ERC, que s'acosta als comicis amb excel·lents perspectives electorals, s'hi resisteix. En espera que l'acord entre CiU i els republicans de final d'any pugui afavorir l'aliança, CDC ja compta amb Reagrupament. Els de Carretero, a més, ja es van presentar amb ERC a les anteriors espanyoles i municipals a la ciutat de Barcelona. De manera que la nova relació amb Reagrupament podria afavorir una futura entesa amb els republicans.

El consell executiu de Convergència va aprovar formalment que els de Carretero siguin una “entitat associada” al partit. La junta nacional de Reagrupament ho va fer dissabte. Es preveu que el consell nacional de CDC i que l'assemblea de RCat donin el vistiplau definitiu al pacte a mitjans novembre. Després, Mas i Carretero protagonitzaran un acte conjunt de signatura de l'acord.

Els reagrupats també tindran representació al consell executiu i al consell nacional de CDC; on disposaran de veu però no vot. Fonts del partit i l'entitat van remarcar que l'entesa és fruit de mesos de negociacions. Reagrupament assumeix el lideratge de Convergència i de Mas en el procés independentista i es conjura amb el partit per treballar conjuntament al territori i per a les cites electorals. L'acord, que parla indistintament d'estat propi i independent, garanteix que RCat pugui tenir candidats en lloc de sortida i, per tant, no li reserva un paper només simbòlic.

La crisi, on correspon

En les eleccions de caràcter “general” –les catalanes, espanyoles i europees–, CDC cedirà als de Carretero lloc a les llistes. En les municipals, s'avaluarà a cada municipi les possibilitats de concórrer-hi plegats. És per això que el secretari d'organització de Convergència, Josep Rull, va assegurar que l'acord amb RCat no afectarà CiU. Rull no va amagar, però, que el seu partit no està obligat a consultar amb Unió les entitats amb qui es relaciona. De fet, la crisi amb Duran va ser un dels temes que es va posar sobre la taula en l'executiva convergent. Segons fonts del partit, la direcció es va conjurar per tractar la qüestió en els òrgans de la federació, que és on correspon abordar-los, i va valorar el fet que Duran i Lleida no hagi descartat avalar la independència si el govern espanyol ignora la tercera via que ell ha plantejat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.