Serveis

equipaments

La planta de triatge de Lloret s'obrirà al novembre

Estarà dos mesos a prova amb la brossa de la comarca de la Selva

A partir del gener ha de rebre la dels municipis del Gironès i el Baix Empordà, als quals es bonificarà les despeses de transport

El nou centre de tractament de residus situat a Lloret de Mar començarà a rebre brossa el mes de novembre, deu mesos després d'haver-se'n acabat les obres de construcció, que han tingut un cost de 41 milions d'euros. No s'ha pogut posar en marxa abans perquè no es garantien les tones per fer-lo rendible: 110.000 a l'any.

Tot i que a hores d'ara el conveni que n'ha de garantir la plena capacitat no està signat, s'és molt optimista, ja que es creu que es podrà assolir les pròximes setmanes. L'equipament, per tant, començarà a treballar en període de proves amb la brossa de la comarca de la Selva. Aquests municipis han acceptat portar-hi els residus després que Lloret accedís a portar la seva matèria orgànica a la planta de Santa Coloma de Farners. Una torna que des del Consell Comarcal es va posar com a condició per desencallar l'arribada de la brossa de la comarca al nou centre de Lloret.

Pendents de l'acord

Aquesta planta de triatge ha de funcionar al 100% perquè sigui rendible, però amb la brossa de la comarca de la Selva no és suficient. Romà Codina, alcalde de Lloret de Mar, va explicar que quan es va idear l'equipament es va fer amb el supòsit que amb els municipis de la Selva seria suficient. “No hi havia crisi i es preveia hi hauria un increment cada any”, va dir. La realitat, però, ha estat que el volum de brossa ha disminuït i això fa necessari que n'arribi del Gironès i el Baix Empordà. Tal com es va dir mesos enrere, després del període de proves, al gener funcionarà al 100%. Falta, però, que se signi el conveni amb el territori. Segons van avançar ahir els responsables de la planta, els municipis del Gironès portaran sempre la brossa a Lloret, mentre que els del Baix Empordà només ho faran a l'hivern, perquè els mesos d'estiu, amb l'augment de població sobretot a la Selva marítima, ja s'arribaria a la plena capacitat.

Per aconseguir que els municipis del Gironès i el Baix Empordà portin la brossa fins a Lloret, el conveni preveurà una bonificació per disminuir les despeses de transport. Aquest serrell, clau per desencallar la situació i garantir el ple funcionament de la planta, encara no està tancat. “Gairebé tothom hi està d'acord”, va indicar Codina.

La posada en marxa de la planta també ha de permetre allargar la vida dels abocadors de la zona. Per una banda, el de Solius, al Baix Empordà, que té una vida útil inferior als deu anys, i també el de Lloret de Mar, que té capacitat per a dues dècades més.

LA XIFRA

41
milions d'euros
és el cost de la planta de triatge de Lloret de Mar, finançada per l'Agència Catalana de Residus.

Es recuperarà un 9% de la brossa

La planta té la funció de poder destriar de les bosses d'escombraries que van als contenidors ordinaris (els de rebuig) els diversos elements que es poden reciclar però que el ciutadà ha barrejat, ja siguin envasos, vidre o fracció orgànica. A la planta, la maquinària separa aquests elements i, per tant, fa que es redueixi el volum d'escombraries que va directament a l'abocador comarcal, situat a tocar. La planta té una capacitat de tractament de 110.000 tones l'any i la màxima recuperació és de 9.900 tones, aproximadament un 9%. Els costos energètics per fer funcionar la planta ascendeixen als 750.000 euros anuals i la previsió és que es pugui ingressar un milió anual amb la venda de material reciclat. La planta va ser visitada ahir pels batlles de la Selva en el marc del consell d'alcaldes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.