Opinió

El missatge de l'home de la ‘Kon-Tiki'

Explica la tenacitat i creativitat del que va ser organitzador d'expedicions pioneres a les Galápagos

L'estrena de la pel·lícula Kon-Tiki torna d'actualitat la memòria del mític científic i explorador noruec Thor Heyerdahl (Larvik, 1914 - Colla Micheri, Itàlia, 2002), que va organitzar el famós rai el 1947 que va fer la travessia del port d'El Callao fins a l'atol de Raroia, a la Polinèsia, amb l'ajuda dels vents alisis. Recordo que li vaig fer una de les darreres entrevistes el 5 de juny de 1999. L'associació Una Sola Terra el va convidar a fer una conferència al Saló de Cent durant el Dia Mundial del Medi Ambient i una taula rodona posterior per parlar de l'impacte ambiental del turisme.

Quin és el missatge que donaria a les generacions futures?, li vaig preguntar. La resposta va ser una mena de testament ideològic contra la proliferació atòmica i l'absurditat del creixement il·limitat. I, entre altres reflexions, va dir: “La gent jove no s'ha de desesperar. Ha de ser optimista, i ha d'adonar-se que totes les possibilitats són aquí. Conec molta gent jove que ve i em diu: ‘Jo vull ser explorador, però no hi ha res a explorar: el pol nord, el pol sud, les selves, el desert: tot ha estat descobert i explorat! De manera que... què podem fer?' Aleshores jo els dic que estan mal informats. Els fan creure que el nostre planeta ha estat explotat, que és avorrit, que només necessitem entreteniment, i que si volem explorar hem d'anar a d'altres planetes, i que si no podem anar allà, doncs molt bé, aleshores creem entreteniment artificial, de persones fent la guerra de les galàxies... els duen fora de la realitat. Contràriament, si vols explorar, has de saber que fins i tot a la superfície del planeta pots trobar-hi coses, si tens els ulls oberts.”

Als seus 85 anys Thor no havia perdut la seva capacitat per indagar. I la va exercir durant la seva estada a Barcelona. Va demanar-me que l'acompanyés a casa de Josep Porter i Rovira, l'il·lustre llibreter i bibliòfil, per rebre informació sobre la catalanitat de Cristòfol Colom i sobre la ruta que havia seguit el famós mapa de Vinlàndia, actualment propietat de la Universitat de Yale, que demostrava que els víkings van arribar al Nou Món abans que Colom.

La primera vegada que Thor Heyerdahl havia visitat Catalunya va ser el 1951 per entrevistar-se amb Josep Zendrera, el propietari de l'editorial Joventut que havia publicat L'expedició del Kon-Tiki, best-seller traduït a 67 llengües, entre elles el català per Ramon Folch i Camarasa.

Thor s'havia iniciat en el risc lluitant contra l'ocupació nazi de la seva pàtria junt amb Kunt M. Haugland, a qui va conèixer en els camps d'entrenament aliats a Anglaterra, i Torstein Raaby, dos dels sis membres (junt amb Bengt Danielsson, Erik Hesselberg i Herman Watzinger) que van integrar la tripulació del Kon-Tiki, i que havien participat en el sabotatge contra les instal·lacions de Norsk Hydro, una indústria noruega que estava produint aigua pesant amb la qual Hitler volia fabricar la bomba atòmica.

Ara Kon-Tiki, dels directors noruecs Joachim Ronning i Espen Sandberg, nominada a l'Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa, ens explica la tenacitat i creativitat del que va ser organitzador d'expedicions pioneres a les Galápagos, Illa de Pasqua (a la campanya arqueològica del 1987 hi van participar els catalans Antoni Pujador i Francesc Amorós) i Maldives; els rais Ra I, Ra II i Tigris; el projecte arqueològic de Tucumé, al Perú, i, finalment, el descobriment de les piràmides escalonades dels guanxes a la vall de Güimar a Tenerife, on va passar els seus darrers anys junt amb la seva tercera muller, l'actriu Jacqueline Beer.

Considero que totes les delicioses obres de Thor haurien de ser editades en català perquè en totes elles (especialment Green was the Earth on the Seventh Day, Verda va ser la Terra en el setè dia) hi ha un missatge universal: l'ecologia no és el problema, és la solució del fals mite del creixement espoliador que ens ha conduït a l'escalfament global.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.