Política

El PSC queda sol defensant la tercera via i posa els ulls en el 2015

“Segueix en plena vigència.” D'aquesta manera es va referir el portaveu del PSC, Maurici Lucena, a la proposta de reforma constitucional que encapçalen els socialistes per solucionar l'encaix entre Catalunya i Espanya. Lucena va ser ahir l'únic portaveu parlamentari que va defensar la tercera via, malgrat el cop de porta del govern del PP a ni tan sols una millora del finançament que ha proposat la dirigent Alícia Sánchez-Camacho. La reacció del govern espanyol, però, no ha deixat petja en els socialistes, ja que el que proposen, van aclarir ahir, no és negociar amb l'actual govern de l'Estat. “Hi ha possibilitats que el 2015 els socialistes aconsegueixin el govern d'Espanya, i el PSOE sí que se sent interpel·lat per Catalunya”, assegurava el portaveu del PSC.

Les declaracions de Lucena, que ahir també va acusar CiU i ERC de “llençar la tovallola” pel que fa a la consulta i “augmentar el volum del conflicte” per justificar el “xoc de trens” que suposarien unes eleccions plebiscitàries, van ser durament criticades per CiU, fet que va deixar en evidència el mal moment en què es troben les relacions entre socialistes i nacionalistes després del debat de política general.

“Sorprèn que el PSC ens demani que no fem res que molesti Rajoy davant l'ofec i la humiliació constant del govern del PP”, lamentava Turull, que també va desaprovar que la proposta de federalisme no inclogui el dret a decidir. “Prefereixen que el PSOE decideixi pels catalans”, lamentava. Pel que fa al PP, “el govern espanyol només vol una Catalunya que obeeixi, pagui i calli”, sentenciava el dirigent nacionalista.

El rebuig a la tercera via va ser generalitzat ahir entre les forces sobiranistes després del fracàs de Camacho amb els seus homòlegs polítics. Consideren que aquesta via no és ni tan sols transitable. És “inexistent”, insistia la portaveu d'ERC, Marta Rovira, i des d'ICV-EUiA es titllava Rajoy “d'intransigent”. “Cal que reflexionin, no pot ser que tothom estigui equivocat menys ells”, hi afegia el portaveu, Joan Mena. Per la CUP, la negativa del PP no ha fet res més que “escurçar” el camí, apuntava el portaveu Quim Arrufat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.