Educació

Tecnologia sota l'aigua

El grup de recerca Vicorob exposa el ‘Girona 500' i l'‘Sparus' al Parc

Els dos robots submarins fan mapes visuals i acústics

El Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona (UdG) és l'escenari des d'ahir i fins demà de la cinquena edició de les Jornades de Treball en Tecnologies Marines (Martech, en anglès), que organitzen el grup de recerca de la UdG Visió per Computador i Robòtica (Vicorob) i el grup Sarti, de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

La trobada bianual permetrà que mig centenar de ponents posin en comú els avenços en oceanografia, robòtica, vehicles submarins, sensors i instrumentació, entre d'altres àmbits. La UdG exposarà els seus dos prototipus de robots submarins, el Girona 500 i l'Sparus.

Vicorob, fundat el 1993 per l'exrector de la UdG Joan Batlle, i Sarti formen part dels grups Tecnio, reconeguts per la Generalitat com els més transferidors a la indústria del país. Mig centenar de persones integren el Vicorob, que treballa a la piscina de l'edifici del CIRS (Centre d'Investigació en Robòtica Submarina), al Parc.

Un dels responsables de Vicorob, Marc Carreras, explica que el Girona 500 i l'Sparus són “dos robots autònoms submarins que s'utilitzen en treballs de recerca i que ara no existeixen comercialment”. El Girona 500 baixa mig quilòmetre dins l'aigua i l'Sparus, fins a 200 metres. “Els robots fan mapes visuals i acústics i mosaics submarins. També són capaços de fer mapes de relleus i batimetries [mesurament de profunditat]”, explica Carreras.

L'investigador assenyala que el Girona 500 i l'Sparus incorporen un braç amb grans potencialitats. “Permetrà que se submergeixin al fons del mar i puguin tancar, per exemple, vàlvules d'una plataforma petroliera. Això estalvia costos respecte als robots operats a distància, amb els quals calen molts treballadors i un vaixell.”

Presentació de l'Ictineu 3

El Girona500 i l'Sparus acompanyen aquests dies, durant el Martech, l'Ictineu 3, el submarí català d'última generació. És el primer cop que l'empresa Ictineu Submarins SL presenta, en públic, el seu submarí desenvolupament íntegrament a Catalunya. L'Ictineu 3 està dissenyat perquè pugui assolir profunditats de fins a 1.200 metres. L'Ictineu 3, que ha reunit més de 60.000 euros mitjançant el micromecenatge, és el novè submarí del món que pot baixar a més profunditat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.