Política

Interior prohibeix la marxa neofeixista del 12-O a Sants

El conseller Espadaler augmenta el dispositiu policial i mostra “preocupació” per un dia amb vuit concentracions polítiques de signe advers

El PSC, ICV-EUiA i la CUP havien demanat que s'impedís

Els partits neofeixistes no podran manifestar-se pels carrers del barri de Sants de Barcelona el pròxim 12 d'octubre tal com havien demanat. La conselleria d'Interior de la Generalitat va anunciar ahir que prohibirà aquesta marxa i només els permetrà, com en els últims anys, anar des de la plaça d'Espanya fins a la concentració a Montjuïc. El conseller Ramon Espadaler va explicar ahir que no autoritza el recorregut escollit per la manifestació España en marcha, convocada per partits d'extrema dreta com ara la Falange, Alianza Nacional o Democracia Nacional, per l'afectació sobre els comerços oberts a Sants i pel risc d'incidents violents. Interior té en compte l'atac feixista a la llibreria Blanquerna de Madrid i els conflictes provocats pels neofeixistes en les seves últimes convocatòries a Barcelona. Justament ahir una vintena d'activistes d'extrema dreta, d'España 2000 i altres grupuscles, va intentar rebentar l'acte institucional del Nou d'Octubre a Burjassot, al País Valencià, segons va publicar Vilaweb.

La prohibició de la marxa de Sants arribava després de les queixes contra aquest acte fetes per partits com ara el PSC, ICV-EUiA i la CUP i per entitats socials, independentistes i veïnals del barri de Sants. Diversos grups antifeixistes, col·lectius de suport a l'Amèrica Llatina i l'esquerra independentista es concentraran a la plaça de Sants –a les 8 del matí–, a plaça Universitat –al migdia– i a plaça de Sant Jaume –al vespre–. Els actes, amb el suport de desenes d'entitats socials, criden a “no celebrar” el Dia de la Hispanitat pel “genocidi dels pobles indígenes”.

Els Mossos d'Esquadra augmentaran el seu dispositiu en un dia, en paraules d'Espadaler, “complex”: a Barcelona estan convocades vuit concentracions i manifestacions de signe totalment oposat. També n'hi ha a Tarragona i Girona. El conseller va mostrar la seva preocupació i va advertir que “es farà un seguiment policial i jurídic dels actes” per si hi apareixen símbols franquistes o nazis.

LA FRASE

No és suficient que els convocants de Sants-Montjuïc hagin dit que anirien a caçar ‘perros catalufos'?
David Fernàndez
diputat de la cup

“Contaminats” per Blanquerna

“El que va passar a la delegació del govern català a Madrid contamina o tenyeix el que pot passar el 12 d'octubre”. Això va afirmar ahir el conseller Espadaler durant l'anunci de la prohibició de la manifestació neofeixista. Avui al Congrés dels Diputats es vota una moció per prohibir la simbologia totalitària i nazi i, a més, condemnar l'agressió de la llibreria Blanquerna. Els partits d'esquerres denuncien que el projecte de Codi Penal “queda curt” amb la penalització de l'apologia del franquisme.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.