Salut

Salut vincula el projecte del nou Trueta a l'hospital de Salt

El conseller de Salut no descarta que el nou centre es pugui construir fora de la ciutat de Girona

Ruiz diu que serà més petit que el projectat pel tripartit

Salut donarà a conèixer a finals d'any els terrenys on es construirà

“No es pot considerar el projecte del nou Trueta sense tenir en compte l'hospital de Salt.” Així es va expressar ahir a Girona el conseller de Salut, Boi Ruiz, en relació amb el nou projecte de construcció de l'hospital de referència de la regió sanitària, que, segons va destacar, no es pot concebre “com un centre aïllat”. “Per a la foto final del Trueta, hem de tenir en compte que hi ha dos centres que treballen dins d'una mateixa organització”, va raonar Ruiz fent al·lusió directa a la gerència única que ja funciona actualment per als dos hospitals del Gironès: el Trueta, de l'Institut Català de Salut (ICS), i el Santa Caterina de Salt, de l'IAS (Institut d'Assistència Sanitària). Amb la direcció única, els dos centres han començat a treballar alguns aspectes de manera conjunta en el marc del projecte CIMS.

El conseller Ruiz va afegir que, contràriament al que es feia anys enrere, quan primer es prenia la decisió de construir un equipament i després es vestia, “ara s'ha de pensar què es farà, en aquest cas, al nou Trueta i, després, planificar com ha de ser”. I també va defensar la necessitat d'intercanvi de coneixement i d'interacció entre els centes hospitalaris per mitjà d'una reordenació que eviti “l'aïllament i la segregació de l'atenció sanitària”. “No sobren hospitals, però hem de plantejar què fa cada centre perquè es tracta de tenir equips integrats”, va afirmar.

El conseller de Salut es va comprometre a donar a conèixer, abans de final d'any, els terrenys on es construirà l'equipament hospitalari. Pel que fa al manteniment del Trueta a la ciutat de Girona, però, i a diferència d'altres ocasions en què s'havia mostrat més contundent, ahir el conseller de Salut va fer servir l'adjectiu de “teòrica” per referir-se a aquesta possibilitat. Va indicar que en aquests moments hi ha damunt la taula dues o tres opcions d'emplaçament –que no va especificar– i va expressar la seva predisposició que es construeixi a la ciutat de Girona sempre que es trobin “terrenys adequats”.

També va indicar que el nou Trueta serà d'unes dimensions més reduïdes que el projecte que al seu moment va dissenyar el tripartit, i que va qualificar d'“excessivament grans”, però va assegurar que no només conservarà tots els serveis que presta avui dia, sinó que també en podria guanyar algun altre. El calendari de les obres estarà subjecte a les disponibilitats pressupostàries, segons va subratllar Ruiz.

Mandat parlamentari

Després de dos anys i mig sense notícies sobre el nou hospital, un silenci que ha estat reiteradament denunciat per la diputada del PSC al Parlament de Catalunya i exconsellera de Salut Marina Geli i la portaveu del grup municipal del PSC a Girona, Pia Bosch, la comissió de Salut del Parlament va aprovar recentment una resolució en què s'insta el govern català a decidir abans que acabi l'any si vol fer el nou hospital Josep Trueta de Girona o no. Segons la resolució, el govern de la Generalitat hauria de fer públic com a molt tard el 2014 quin és el futur per a l'hospital i també per al campus de salut assistencial, docent i d'investigació que el projecte anterior preveia al costat del centre hospitalari.

En l'àmbit municipal, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va manifestar aquest estiu que estava esperant que Salut li digués quin era el metratge necessari per al nou Trueta per procedir a mirar parcel·les que permetrien encabir el nou edifici.

No sobren hospitals, però cal plantejar què fa cada centre per treballar amb equips integrats

LES FRASES

El nou Trueta es construirà a la ciutat de Girona sempre que trobem terrenys adequats per fer-ho
El pressupost del 2014 no tindrà més ajustaments; serà el mateix que el del 2013
Anirem avançant per fer una altra ampliació horària dels serveis d'hemodinàmica
Boi Ruiz
conseller de salut
2
hores
és el temps màxim ideal des que es diagnostica l'infart al malalt fins que se li fa el tractament adequat per evitar-li seqüeles.
119
minuts
es triga de mitjana a la regió de Girona a atendre un pacient que ha tingut un infart. Abans del nou horari, es trigaven 136 minuts.
202
angioplàsties
s'han dut a terme a la unitat d'hemodinàmica des que es va ampliar l'horari. Abans del nou horari, se'n van fer 65.
140
per cent
més de codis infarts s'han atès al Trueta en els darrers nou mesos. De l'activació de 120 codis fa nou mesos, s'ha passat als 245.

Més infarts aguts tractats a Girona

N.A

L'ampliació d'horari de la unitat d'hemodinàmica del Trueta, que es va posar en marxa l'octubre del 2012, ha permès tractar més casos d'infart agut de miocardi en el territori i evitar desplaçaments de malalts a hospitals de Barcelona. En concret, i segons les dades que el director del pla de malalties cardiovasculars, Antoni Curós, va donar ahir, en els nous mesos de funcionament del nou horari, el codi infart es va activar en 245 ocasions, dues vegades i mitja més que fa nou mesos. Arran de l'activació del codi 245 vegades, es van poder diagnosticar 202 infarts (fa nou mesos el nombre havia estat de 65) i es van practicar 189 angioplàsties per desobstruir l'artèria (abans de l'ampliació d'horari se'n van fer 49). Curós no només va donar importància al fet que ara es puguin tractar més malalts en el mateix territori, sinó que també va destacar que, com a conseqüència de l'ampliació de les hores de funcionament de les unitats d'hemodinàmica del Trueta i també del Joan XXIII de Tarragona i de l'Arnau de Vilanova de Lleida, s'ha reduït el temps que transcorre entre el diagnòstic de l'infart i l'obertura de l'artèria. I és que, en cas d'infart de miocardi, les dues primeres hores són clau per atendre el pacient. I, amb el nou horari, al Trueta s'ha passat dels 136 minuts que de mitjana es trigava des que es feia el diagnòstic fins a l'obertura de l'artèria, als 119 minuts.

El conseller de Salut va indicar que, veient aquests bons resultats, és molt probable que, a mitjà termini, es pugui fer una altra ampliació horària en els tres centres esmentats. El Trueta de Girona té la unitat d'hemodinàmica oberta dotze hores al dia durant els set dies de la setmana. Cinc dels hospitals catalans que tenen implantat el codi infart fan angioplàsties les 24 hores del dia.

A Catalunya es produeixen uns 6.500 infarts a l'any i el 40% requereixen una angioplàstia. Per optimitzar els circuits assistencials per a l'atenció urgent a l'infart, el 2009 es va posar en marxa el codi infart.

“Ni un euro menys per a Girona”

El conseller de Salut va assegurar que el pressupost del 2014 per a l'hospital Josep Trueta de Girona i per al conjunt de la regió sanitària de Girona no preveu destinar “ni un euro menys que el del 2013”. “El pressupost del 2014 serà el mateix que el del 2013”, va dir Ruiz, una situació que, segons va assegurar, serà extensible a la resta d'hospitals públics de Catalunya. La idea de Salut és continuar amb la reordenació dels serveis que ofereixen els centres per aconseguir la màxima eficàcia. La reordenació comporta la supressió de serveis en alguns centres per concentrar-los en d'altres. Boi Ruiz va manifestar que, a pesar dels ajustaments pressupostaris que el seu departament ha aplicat en els darrers anys a causa de la crisi econòmica, “no hi ha hagut cap retrocés ni tampoc cap trencament en el sistema de salut”. Va lamentar, però, que bona part dels ajustaments hagin recaigut sobre els professionals en forma de retallades salarials.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.