cultura

Llibres amb pedigrí

“Triem els llibres per editorials petites i autors per descobrir”, diu Aureli Vázquez
“Ens trobem fent la feina d'editors i hem de filtrar les propostes per garantir la qualitat”

“Les persones a qui els agrada anar a les llibreries i veure coses selectes aquí trobaran el seu lloc.” Aureli Vázquez somriu mostrant els volums que omplen les lleixes de la seva llibreria, Espai Literari, recentment inaugurada al barri de Gràcia de Barcelona (Ramón y Cajal, 45).

Es distingeixen ràpidament els colors d'editorials independents: Periscopi, Impedimenta, Sexto Piso, Males Herbes, Llibres del Delicte, El Funambulista, Candaya, La Uña Rota... i en un altre prestatge criden l'atenció uns curiosos exemplars de llibres artesanals: “Aquesta autora, Sandra March, per exemple –comenta assenyalant una safata de plàstic– explica la història de la carnisseria dels seus pares i presenta el volum amb una peça de roba que simula un tall de carn; és una edició limitada a 158 exemplars, és ben bé una obra d'art.”

En el prestatge de sota, un volum especial, Cordes de violí, d'Iris Parra: “Té la particularitat que ha editat el llibre tal com es feia antigament, és a dir, que ha estat una feinada.” I encara més rareses: un fanzín en forma de paquet de tabac d'una marca molt coneguda (Magnífico Imbécil nº2) que fa de reclam a l'aparador. A banda de llibres artesanals, Espai Literari també ofereix llibres autoeditats que, gràcies a les noves tecnologies, cada vegada tenen més adeptes. Per exemple l'èxit de David de Pedro La revelación de Qumrán (que ja ha venut 1.800 exemplars per internet), o un altre fenomen de vendes a la xarxa, La última raya, de Javier Jorge.

Autors desconeguts

En tercer lloc, s'hi poden trobar editorials petites, “però molt seleccionades”. “Normalment les llibreries convencionals trien els llibres per temàtica, nosaltres ho fem per les editorials petites i autors per descobrir”, apunta el llibreter.

En plena crisi i amb els llibres electrònics que comencen a ser cada vegada més habituals, obrir una llibreria pot semblar un suïcidi. Ara bé, Aureli Vázquez i Imma Santos –la seva sòcia en el negoci–, estan convençuts que existeix un mercat per a aquest tipus d'establiment més petit. “Coneixem el circuit d'autors independents que tenen un públic fidel i arrosseguen família i amics, i sovint compren més que els lectors tradicionals.” Calculen, doncs, que venent prop de dos-cents exemplars d'un títol, ja els surten els números.

Activitat cultural

Això sí, tenen clar que no n'hi prou amb “obrir la persiana”: “Farem presentacions i activitats per dinamitzar la llibreria i atreure clientela.” Per això ja s'han posat d'acord amb una galeria d'art veïna per tenir un espai més ample en cas de necessitat.

Entre les activitats previstes hi ha xerrades i presentacions d'autors poc coneguts. De moment, Vázquez assegura que tenen la bústia del correu electrònic col·lapsada de propostes d'autors que es situen al marge de les grans editorials i busquen un forat per arribar als lectors: “Ens trobem també que hem de fer la tasca d'editors i filtrar per tal de garantir una mínima qualitat.”

Tots els gèneres

A Espai Literari, s'hi podran trobar tots els gèneres (a banda de la ciència-ficció i la novel·la històrica) i dediquen una atenció especial a Barcelona, ja que els responsables, Aureli Vázquez i Imma Santos, van publicar el llibre La Barcelona invisible (L'Arca, 2012). La poesia, sense tenir un espai reservat, també hi té cabuda, així com l'assaig. En tot cas, el que prima és el gust dels dos llibreters –periodistes de formació–, que asseguren que un negoci així es sustenta per la passió dels dos pels llibres: l'única fórmula que val per tirar endavant en temps de crisi.

LA XIFRA

30
establiments
integren l'associació La Vila dels Llibres.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.