Política

El rei Joan Carles fa llegir al príncep una crida a la unitat

Felip protagonitza el 12-O amb un inèdit clam a “reafirmar el futur compartit”

Defensa es gasta 823.000 euros en la parada militar

Santamaría insta Mas a extreure lliçons de la plaça Catalunya

Els silencis, les mirades a la bandera espanyola i les salutacions militars van quedar ahir en segon pla davant la irrupció per presidir la desfilada militar a Madrid del príncep Felip, que va incomplir el protocol establert en anys anteriors en la celebració del 12 d'octubre per llegir un missatge que li havia dictat el seu pare, el rei Joan Carles, encara convalescent, curiosament en l'any de l'efervescència de l'independentisme a Catalunya. “Avui és un dia per celebrar el que ens uneix, que és molt, recordar la nostra història mil·lenària i el que hem aconseguit junts, i reafirmar el compromís amb un futur compartit de concòrdia i de progrés per a tots”, va recitar el príncep Felip en una indissimulada lectura d'uns apunts que portava manuscrits.

El clam per la “unitat” i el “futur compartit” amb el procés català com a teló de fons va tenir lloc en la recepció al Palau Reial de Madrid oferta després de la desfilada militar i a la qual només s'acudeix per invitació de la Casa del Rei. Tot i la sorpresa inicial per la ruptura del protocol per part del príncep, que va confessar que ho feia per desig del monarca i que aquest estava seguint la desfilada per televisió, més tard el president espanyol, Mariano Rajoy, no dissimulava el cofoisme per les seves paraules. “Estupend”, va lloar Rajoy. “Meravellós”, va elevar el seu elogi el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo. “Ha estat una innovació afortunada”, es va afegir a les lloances el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba.

En una conversa informal, Rajoy no va opinar de Catalunya. Sí que ho va fer la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, que va instar Artur Mas a extreure lliçons de la marxa a la plaça Catalunya.

Pel que fa a la desfilada militar pel centre de Madrid, Defensa ha desemborsat 823.000 euros, un estalvi de 150.000 euros respecte al 2012 i molt lluny dels 2,8 milions que s'hi gastava Carme Chacón el 2011 en l'últim any com a ministra de Defensa.

LA FRASE

Avui és un dia per celebrar el que ens uneix i per reafirmar el compromís amb un futur compartit de concòrdia i progrés
Príncep Felip

Aznar hi va per “seriosa gravetat”

Des que va abandonar La Moncloa el 2004, José María Aznar no havia acudit mai a una desfilada militar ni a la posterior recepció al Palau Reial que ofereix el rei Joan Carles. Ahir va ser diferent. L'expresident espanyol (1996-2004) i president d'honor del PP va assistir a la recepció del Palau Reial “per defensar la democràcia, la unitat nacional i la monarquia constitucional” davant el que va qualificar com la “seriosa i extrema gravetat” de la situació de l'Estat espanyol pel procés sobiranista català.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.