Llibres

POESIA/CIÈNCIA

david bueno torrens

Ocells, papallones i flors

L'holisme és una doctrina filosòfica que considera que certes realitats formen un tot que no es pot reduir a la suma de les parts, sinó que les ultrapassa. Tanmateix, però, per poder aprofundir suficientment en cada camp concret del coneixement i la cultura humans, ens cal parcel·lar-los. Per això no és gaire comú trobar llibres que uneixin, en un sol volum, poemes, notes zoològiques i botàniques, cançons, refranys i fotografies. Celdoni Fonoll, però, ja ens hi té acostumats.

Ara ens ofereix Ales i pètals, un poemari que, com és habitual en els seus treballs, és molt més que un simple recull de versos (suposant que als versos se'ls pogués aplicar el qualificatiu de simples, cosa que no és certa).

Fonoll és cantant, recitador, poeta i músic, i un gran difusor de la poesia als Països Catalans. Fins ara ha versificat 600 espècies diferents d'animals, plantes i fongs: 221 ocells, 178 herbes, arbusts i lianes, 55 arbres, 50 bolets, 34 mamífers i 62 mol·luscs, aràcnids, crustacis, insectes, peixos d'aigua dolça, amfibis i rèptils, que ha anat recollint en dotze volums insòlits de poesia naturalística.

En aquesta ocasió ens delecta amb 35 espècies típiques dels Països Catalans: 16 d'ocells, 8 de papallones i 11 de plantes.

Per a cadascuna, un poema, una gran fotografia a tot color i alguna més en blanc i negre, fetes la majoria per Jaume Sañé, i interessants notes naturalistes i reculls de cultura popular.

A més, dues cançons

I, per acabar-ho d'arrodonir, un parell de cançons, un pròleg de Salvador Cardús i un epíleg de Lloll Bertran. Unes realitats que, en tradició holista, Fonoll ens recorda un cop més que en conjunt formen un tot que no es pot reduir a la suma de les parts, sinó que les ultrapassa.

Ales i pètals
Celdoni Fonoll
Editorial: Cossetània Valls, 2013 Pàgines: 128 Preu: 14,90 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.