Política

Mas replica a Rajoy que ara no és moment de “canvi de cromos” sinó de fer la consulta

El president de la Generalitat es queixa que la mentalitat “intolerant” espanyola no hagi canviat 35 anys després de la Constitució

Reclama al cap de l'executiu espanyol que doni una resposta “madura i democràtica” a les aspiracions del poble català

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha replicat aquest dimarts al president espanyol, Mariano Rajoy, que ara no es moment de “canvi de cromos” sinó de fer la consulta. En declaracions després de participar en l'ofrena floral davant de la tomba de Lluís Companys, Mas ha tornat a reclamar a Rajoy que doni una resposta “madura i democràtica” a les aspiracions del poble català. “El que està en joc no és un canvi de cromos”, ha dit. Alhora, ha aprofitat per queixar-se que la mentalitat “intolerant” espanyola no hagi canviat després de 35 anys de la Constitució. Ho ha dit en referència a les declaracions de diferents expresidents espanyols, entre ells José María Aznar.

En la mateixa línia del que ja va apuntar dilluns sobre la manifestació del 12 d'octubre, Mas ha demanat de nou poder celebrar la consulta. “El que està en joc no és un canvi de cromos, un joc de cartes o de col·leccionables, el que està en joc és donar una resposta madura i democràtica a les aspiracions d'un poble en marxa”, ha argumentat. El president ha remarcat que la resposta en un moment de “tensió” com l'actual passa per la democràcia “en estat pur” i no per un model de finançament, perquè la manera de “canalitzar la tensió és votant”. És per això que ha demanat al govern espanyol que escoltin la veu del poble i s'asseguin a negociar els termes d'una consulta.

Però Mas ha estat més dur amb les opinions d'alguns expresidents espanyols, com és el cas del popular José María Aznar, i les seves opinions “amarades d'intransigència, intolerància i bel·ligerància”. “35 anys després d'aprovar-se la Constitució, ja seria hora que aquesta mentalitat intolerant canviés”, s'ha queixat.

El president ha lamentat que l'Estat estigui instal·lat en el “no a tot”, però ha assegurat que les portes del govern per negociar i dialogar amb Espanya estaran obertes sempre fins i tot en els moments més difícils. “Però per abraçar-se calen dos, per donar-se la mà calen dos”, ha conclòs.

Pel que fa al motiu de la convocatòria, la commemoració de l'afusellament de Lluís Companys, Mas ha remarcat que el procés català també es fa com a “tribut” a totes aquelles persones que van donar la vida per Catalunya. “Aquest procés mira cap al futur, és més important el que ha de venir, però no oblidem el passat i les persones que van fer un pas endavant per la dignitat de Catalunya”, ha assegurat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.