Política

ERC suma 1.000 milions als incompliments estatals

La Moncloa no paga a Catalunya els diners que ha recaptat amb l'increment de l'IVA i dels impostos especials

La llei s'obre a diverses interpretacions

El 2012 el govern espanyol va apujar l'IVA i el 2013 els impostos especials sobre l'alcohol i el tabac amb l'objectiu d'insuflar una mica d'aire a les malmeses arques de La Moncloa. Aquestes taxes estan parcialment cedides a la Generalitat, que es queda un 50% de l'IVA i un 58% de la resta, però els ingressos de més que l'Estat ha aconseguit amb l'increment dels tipus no han arribat a Catalunya. El PP considera que la LOFCA, la llei de finançament, no l'obliga a fer aquestes transferències, però altres partits com ERC mantenen que se'n pot fer una interpretació diferent i que no hi hauria cap problema legal perquè aquesta partida revertís a Catalunya –CiU també ha denunciat diversos cops aquesta “deslleialtat”.

Segons les xifres dels republicans, la Generalitat hauria de rebre uns mil milions corresponents als exercicis del 2012 i el 2013. Recorden que la recaptació addicional de l'Estat els dos últims anys ha estat de 8.520 milions –la immensa majoria pertanyen a l'IVA–, i prop d'un 23% s'ha generat a Catalunya –uns 1.960–. D'aquests, uns mil milions haurien de ser per a l'executiu. “És una quantitat que cal exigir per evitar retallades i més endeutament per al país”, apunten fonts d'ERC. Els 1.000 milions es podrien sumar a la llista d'impagaments de l'Estat que dimarts va presentar el govern, i que ascendeix a 9.376 milions.

1.500 milions més

Per la seva banda, el líder d'Unitat per Barcelona, Joan Portabella, demanarà demà a l'alcalde, Xavier Trias, que també elabori un informe sobre les deslleialtats estatals cap a la ciutat. Calcula que els incompliments poden pujar fins a 1.500 milions.

LA XIFRA

50
per cent
recapta Catalunya pel que fa a l'IVA, mentre que amb els impostos especials li correspon un 58%.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.