Política

Montoro mobilitza Hisenda per replicar el greuge català

“Barreja indegudament conceptes”, denuncia sobre els 9.376 milions de deute

“Cap proveïdor de la Generalitat es quedarà sense cobrar”, avisa

“Catalunya no sortirà de la crisi amb més inversió”

Convertir el pont aeri en una guerra de xifres és “poc intel·ligent”, segons el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. Però un cop obert el foc, ell està disposat a contraatacar amb les seves xifres al greuge català quantificat per la Generalitat en 9.376 milions. El titular d'Hisenda, que després de la lectura del document que xifra la “deslleialtat” estatal creu que és una “barreja indeguda i deliberada de conceptes”, va avisar que el seu departament es mobilitzarà per donar una rèplica a la xifra catalana i, de passada, va alliçonar Artur Mas sobre el motor del creixement: “Catalunya no sortirà de la crisi amb més inversió pública, ja tenim prou inversió pública i la inversió pública s'ha de finançar amb més deute públic. S'equivoquen. Dediquin-se a governar i a gestionar.” “L'informe no és molt científic des del punt de vista econòmic i financer”, va desqualificar el ministre d'Economia, Luis de Guindos.

La publicació de la xifra que estipula el greuge d'Espanya a Catalunya en 9.376 milions va sacsejar Montoro des de primera hora del matí, fins al punt d'absentar-se del seu escó blau al Congrés i convocar els periodistes d'urgència a l'escriptori de la cambra poc després de la sessió de control al govern. “La seva publicació és molt poc intel·ligent i molt poc pròpia de les circumstàncies que travessem”, va denunciar. “Aquests titulars sobre xifres i greuges comparatius no són els que ens convenen, i la xifra que hem de buscar tots és la del creixement”, afegia Montoro.

Expressat el malestar general, Montoro no va ocultar la seva irritació per les informacions sobre possibles impagaments a proveïdors per culpa dels 1.700 milions de menys que Catalunya rebrà a través del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA). “Ningú es quedarà sense cobrar per ser proveïdor de la Generalitat, cobraran tots, es tracta de no pagar dos cops i el que la Generalitat hauria de fer és concentrar-se que Catalunya creixi com més aviat millor en lloc d'instal·lar-se en el discurs del greuge”, va dir.

En l'esbós del que serà la rèplica d'Hisenda, Montoro exigia al govern català que no sobrevalori els milions que arribarien en cas que l'Estat complís la disposició addicional tercera de l'Estatut, que obliga a invertir el 18% al Principat. “Si s'hagués previst als pressupostos de l'Estat, no serviria per finançar els serveis públics”, corregia Montoro.

Balances i finançament

Invocant el calendari que Rajoy ha fixat als barons del PP –primer, balances fiscals al desembre, una reforma fiscal a la primavera de 2014 i finalment el finançament a l'equador del 2014–, el ministre d'Hisenda va voler calmar els presidents de les autonomies receptores netes que temen sortir retratats i perdre fons de solidaritat. “Publiquem les balances per transparència, és un mecanisme que identifica les relacions tributàries i de serveis públics que concerneixen als ciutadans de cada territori. No tenen més sentit ni més significat”, va relativitzar. I va fer notar que s'ajorna el finançament al 2014 perquè “no és convenient fer-ho en recessió”. L'estirabot contra el greuge que més es va fer sentir a Madrid, però, era de l'expresident socialista de Madrid Joaquín Leguina: “Els greuges són 9.000 milions? Doncs els podem pagar si així callen d'una vegada.” Més prudent era el president de la CEOE, Joan Rosell: “Si totes les comunitats fessin una llista de greuges no acabaríem mai.”

L'informe no és molt científic des del punt de vista econòmic i financer, cal buscar el que ens uneix
Luis de Guindos
ministre d'economia
La xifra és la barreja indeguda i deliberada de conceptes, és molt poc intel·ligent publicar-la
Cristóbal Montoro
ministre d'hisenda
Els greuges catalans són de 9.000 milions? Doncs els podem pagar si així callen d'una vegada
Joaquín Leguina
expresident socialista de madrid

El govern català no sap quan pagarà els proveïdors

El govern de la Generalitat va admetre ahir públicament que desconeix quan pagarà els seus proveïdors. CiU assegura que la decisió del govern espanyol de destinar a Catalunya 1.700 milions d'euros menys dels que havia sol·licitat al Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) per al 2013 fa trontollar la tresoreria pública i allargarà més el retard en els pagaments a empreses que treballen per l'administració. El portaveu del govern, Francesc Homs, va tornar a culpar de la situació el Ministeri d'Economia: “Només podem esperar que el ministre Luis de Guindos canviï d'opinió”, va reconèixer Homs en una entrevista a Catalunya Ràdio. La Generalitat opina que aquestes decisions unilaterals de l'Estat perjudiquen Catalunya però també la resta de comunitats autònomes.

El govern català va furgar en les suposades diferències entre el Ministeri d'Hisenda –que, segons Homs, tenia un altre criteri sobre la qüestió– i el d'Economia –que finalment va imposar la decisió–. Considera, doncs, que ara era un bon moment per utilitzar els mercats ja que la prima de risc està baixa. Tanmateix, sigui qui sigui el responsable, Homs va afegir el nou greuge a la llista d'incompliments del govern espanyol cap a la Generalitat.

Homs va arribar a acusar el govern espanyol de tenir la temptació d'intentar aturar el procés sobiranista a través de l'ofec econòmic. A TV3, el conseller va afirmar que “és probable que tinguin aquesta temptació”, però que “s'equivocaran” si segueixen per aquest camí.

s. picazo

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.