Política

Arriba a Catalunya la campanya internacional ‘1 milió de signatures per l'autodeterminació'

Una quarantena de personalitats catalanes donen el seu testimoni en vídeo a favor de l'exercici lliure i democràtic d'aquest dret

La portaveu de l'ICEC, Anna Arqué, recorda que les institucions europees han de garantir la democràcia i els drets universals a tot el territori que representen,“on s'inclou Catalunya”

La campanya 1 milió de signatures per l'autodeterminació impulsada per l'International Comission of European Citizens (ICEC) es presenta a Catalunya amb una quarantena de vídeos en què personalitats catalanes de diversos àmbits fan pinya a favor del dret de les nacions a decidir el seu futur. El Punt Avui dedicarà un espai especial a aquesta videocampanya a través del canal Catalunya Vol Viure en Llibertat, al lloc web del diari.

La campanya de l'ICEC té com a objectiu fer visible el suport de molts ciutadans europeus a l'exercici del dret d'autodeterminació dels pobles davant les institucions europees. També pretén evidenciar el compromís d'aquestes persones “a favor de l'exercici de la democràcia i dels drets universals a tot el territori europeu i el rebuig a què aquest exercici lliure i democràtic es vegi enterbolit en ple segle XXI per dificultats intencionades i fins i tot amenaces de caire polític i militar per part d'estats membres d'una Europa contemporània i Premi Nobel de la Pau”, explica l'ICEC en un comunicat.

Tot i que la iniciativa té el seu origen en la cooperació entre diversos col·lectius arran del procés de les consultes populars per la independència (2009-2011), no es tracta d'una campanya catalana amb vocació internacional, sinó “una campanya que neix internacional”, subratlla l'ICEC. I és que la iniciativa està impulsada de manera simultània des de diversos països europeus, com Escòcia i Flandes, i per tot un seguit d'organitzacions, partits i acadèmics d'arreu de la Unió.

La campanya audiovisual recollirà 40 testimonis de 3 minuts de personalitats plurals de la societat civil catalana, com ara el president de la plataforma Els Altres Andalusos, Lluís Cabrera; el president i portaveu de Súmate, Eduardo Reyes; la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals; el president de la Fundació Ferrer i Guàrdia, Oriol Illa; el portaveu de l'Observatori en contra de l'Homofòbia, Eugeni Rodríguez; l'impulsor de la campanya #novullpagar, Josep Casadellà, el fundador i sotspresident del Cercle Català de Negocis, Joan Canadell,o el president de la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes, entre d'altres. També hi participen veus de la política com ara el president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Josep Maria Vila d'Abadal; l'eurodiputat d'ICV Raül Romeva; el diputat de la CUP al Parlament Quim Arrufat i el socialista Joan Ignasi Elena.

Manifestació a Brussel·les al març

La portaveu de l'ICEC a Catalunya i coordinadora de la campanya, Anna Arqué, destaca que aquesta iniciativa “crea un escenari positiu i és una oportunitat perquè tots junts, demòcrates d'arreu d'Europa i no només de nacions amb processos d'autodeterminació, ens fem sentir davant les institucions europees, que com a institucions polítiques que són, han d'assumir les responsabilitats que han subscrit, amb i com a organismes internacionals, i garantir el bon funcionament de la democràcia i els drets universals en la globalitat del territori que representen, on s'inclou Catalunya.

L'ICEC ha convocat una manifestació conjunta a Brussel·les per al 30 de març de 2014 per mostrar a les institucions de la UE el sí a l'autodeterminació de la ciutadania europea.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.