Política

Rajoy s'hi torna i veta que Mas intervingui en un acte

La Moncloa no vol que el president faci l'obertura d'una trobada de països mediterranis dimecres a Barcelona

L'incident es produeix menys d'una setmana després de la plantada a Santamaría

La plantada de dijous del president de la Generalitat, Artur Mas, a la vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, ha encès els ànims a La Moncloa. Tant, que des de l'executiu central es pensa tornar al govern català el que ells consideren un desaire. Serà dimecres a Barcelona, on el president Mariano Rajoy presidirà Fòrum Econòmic del Mediterrani Occidental, en què participaran empreses, entitats i els ministres d'Afers Exteriors d'Espanya, Portugal, Itàlia, França, Malta, Marroc, Algèria, Tunísia, Mauritània i Líbia. En trobades prèvies s'ha permès que el president de la comunitat que acull la reunió faci una salutació als participants, com es va fer quan el fòrum va tenir lloc a les Illes Balears i el president José Ramon Bauzá va fer l'obertura en presència del mateix Rajoy. Però llavors el president espanyol jugava en camp amic i ara, no.

I a les tibants relacions entre els dos executius pel procés sobiranista s'hi ha d'afegir la topada de la setmana passada en l'acte de Foment del Treball, en què Mas no es va presentar. Com a president havia de fer la clausura de l'acte però La Moncloa va imposar la vicepresidenta perquè Rajoy era a l'estranger i considerava que ella era la màxima autoritat a l'Estat. Tot i presentar-se com un conflicte protocol·lari, fonts del govern explicaven ahir a aquest diari que no ha estat així. El problema no era el protocol o si un ha de parlar abans o després. L'executiu català considera que el govern espanyol demostrava tenir molt poca consideració i respecte per la figura institucional del president de la Generalitat.

Una manca de consideració que dimecres corre el risc de repetir-se. Des de Panamà, Rajoy avisa que no pensa propiciar una trobada amb Mas per dialogar sobre el conflicte sobiranista o la celebració de la consulta independentista. “Jo aniré a Catalunya a fer una cosa que considero molt important. La resta, francament, és que no em preocupa, no té sentit.” Tot i no preocupar-li el tema, però, va afegir que “la fragmentació i la divisió són fonts d'empobriment i d'aïllament”.

Rajoy ni pensa parlar amb Mas ni té intenció de deixar-lo parlar en l'acte que es farà al Palau de Pedralbes, i que la Generalitat ha cedit per a l'esdeveniment. Les paraules del president espanyol han causat perplexitat a la Generalitat. Les mateixes fonts van explicar que justament avui estava prevista un contacte entre el conseller de la Presidència, Francesc Homs, i el ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, per tancar la participació de Mas.

De fet, en fòrums similars a Catalunya sempre s'ha permès que el president de la Generalitat hagi fet la salutació. Es preveu que avui segueixi la negociació entre els dos governs. A partir del que s'acordi, es determinarà què es fa: “Quan tinguem el problema pensarem en la solució”, van concloure les mateixes fonts del govern català.

LA FRASE

Jo aniré a Catalunya a fer una cosa molt important. La resta, francament, és que no em preocupa
Mariano Rajoy
president del govern espanyol
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.