Política

Els liberals europeus avalen un estat català dins la UE

“Ja no som al segle XVIII ni vivim en l'era dels reis i els estats nació”, avisa a Espanya el president de l'ALDE

Graham Watson “no tindria cap problema amb una Catalunya independent”

“Ja no som al segle XVIII ni vivim en l'era dels reis i els estats nació.” El president dels liberals europeus, sir Graham Watson, va demanar ahir a Espanya que “es desperti” i permeti el referèndum català. Watson, eurodiputat des del 1994, assegura que “no tindria cap problema amb una Catalunya independent dins de la UE”. “Som demòcrates, i si això és el que vol la majoria, és el que ha de passar”, defensa en una entrevista a l'ACN. L'ofensiva de la diplomàcia espanyola a Brussel·les no aconsegueix silenciar les veus favorables al procés sobiranista.

Watson presideix l'ALDE, que és la tercera força a l'Eurocambra després de populars i socialistes i la família europea de CDC, de l'eurocomissari Olli Rehn o del viceprimer
ministre britànic, Nick Clegg. La seva veu se suma a la dels primers ministres de Letònia i Lituània o a la de l'eurocomissari austríac Johannes Hahn, que també han desautoritzat les amenaces d'expulsió automàtica d'una Catalunya independent. Watson reclama a la UE que sigui “suficientment forta però suficientment flexible per permetre que la gent s'expressi des de dins”, fins i tot si això comporta “canvis a les fronteres”.

“Molt preocupats”

El líder liberal confirma que a Madrid estan “molt preocupats” i explica que ell té “experiència a tractar” amb José Manuel García-Margallo i l'executiu del PP, per la seva condició d'eurodiputat britànic “i, per tant, també representant de Gibraltar”. “Espanya és un dels només cinc països que encara es neguen a reconèixer Kosova, però crec que és hora de despertar-se i adonar-se que ja no som al segle XVIII ni vivim en una era de reis i estat nació”, respon el polític escocès davant les pressions dels diplomàtics espanyols a Brussel·les. Watson defensa que “el món ha avançat i Europa també ho ha de fer”, i remarca que Madrid “ha de tenir clar” que cal “treballar conjuntament” però “d'acord amb la voluntat expressada democràticament”.

LA FRASE

No tindria cap problema amb una Catalunya independent dins de la UE
Graham Watson
president dels liberals europeus

Verhofstadt, pel dret a decidir

Watson presideix l'ALDE, però tot indica que el cap de llista dels liberals a les eleccions europees i candidat a rellevar el dòcil Barroso al capdavant de la Comissió Europea serà el flamenc Guy Verhofstadt (el 2004 va quedar a les portes, vetat per Tony Blair per massa federalista). L'exprimer ministre belga va defensar el dret a decidir en una entrevista a aquest diari fa dos anys. “No sé a Espanya, però a Bèlgica es respectaria el resultat d'un referèndum a Flandes”, va afirmar Verhofstadt.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.