Societat

SALLIE WATSON CHISHOLM

OCEANÒGRAFA NORD-AMERICANA I PREMI RAMON MARGALEF D'ECOLOGIA 2013

“L'oxigen no s'esgotarà. El problema és el CO2”

“Les plantes microscòpiques dels oceans capturen el CO2 atmosfèric i el submergeixen en les profunditats”

“Cremem combustibles fòssils de milions d'anys. Ens en quedem sense, escalfem el planeta i acidifiquem els oceans”

Sallie W. Chisholm va néixer a Marquette (Michigan, EUA) el 1947. Doctora en biologia marina per la Universitat d'Albany, treballa a l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT). Enguany ha rebut la medalla nacional de ciència dels Estats Units de mans del president Obama.

L'oceanògrafa nord-americana és especialista en microbis marins que tenen un paper clau en la cadena alimentària i el clima.

Com influeixen els oceans en el clima de la Terra?
Regulen el cicle del carboni perquè les plantes microscòpiques que hi ha fan la meitat de la fotosíntesi de la Terra. Capturen el diòxid de carboni (CO2) de l'atmosfera i el submergeixen en les profunditats.
Generen la meitat de l'oxigen atmosfèric?
Sí. Al principi de l'evolució no n'hi havia, i el va generar el fitoplàncton microscòpic perquè encara no hi havia plantes terrestres. Però, a més, els oceans absorbeixen una part de la calor terrestre i, de fet, el CO2 excedent que genera el consum de combustibles fòssils. La conseqüència és que els oceans es van acidificant.
El fitoplàncton és indispensable per al sistema climàtic?
Sí, perquè regula el flux de carboni de manera natural. Si no hi fos, s'hauria de garantir el flux amb processos físics i químics. Però, a més, és la base de la cadena alimentària perquè alimenta crustacis i altres animals que, al seu torn, són aliment de depredadors superiors.
Està amenaçada la seva supervivència?
No. De fet, seguirà existint molt temps després de nosaltres. Hi ha milers d'espècies d'aquest fitoplàncton i totes tenen un paper en el clima. Els canvis causats en aquestes evidentment tindran conseqüències que encara no podem saber. Per exemple, les closques de carbonat de calci dels éssers marins són molt vulnerables a l'acidificació de l'aigua i poden veure amenaçada la seva supervivència.
Hi ha menys fitoplàncton que un segle i mig endarrere?
Alguns defensen que sí però no ho podem saber. Les estimacions es fan a partir de la visualització per satèl·lit del primer metre superficial, però el fitoplàncton arriba fins a 200 metres de fondària.
Per tant, tampoc no podem saber si generen menys oxigen.
No. Però l'oxigen no s'esgotarà. El problema és l'augment intens dels nivells de CO2. Cremem en molt poc temps combustibles fòssils de milions i milions d'anys. Ens en quedem sense i escalfem el planeta.
Quina és la principal amenaça per als oceans?
Els abocaments contaminants augmenten els nutrients a les costes i fan proliferar el fitoplàncton fins que esgota aquells nutrients i mor. La seva descomposició consumeix molt d'oxigen. Un medi amb poc oxigen vol dir poc peix. Si hi afegim la sobrepesca tenim el problema actual. El desgel dels pols és un problema més a llarg termini.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.