Política

Montoro alerta que “segregats no sortirem d'aquesta crisi”

El ministre d'Hisenda afirma que la independència posaria en perill el projecte europeu

CiU, el PSC, ERC i ICV l'acusen de castigar Catalunya amb els seus comptes

El debat sobre Catalunya va centrar ahir una part del debat de pressupostos celebrat al Congrés, i que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, es va encarregar de convertir en una enèsima crida del govern espanyol a la unitat. Agitant l'espantall d'una recessió encara més llarga, i situant la independència com una amenaça per a la viabilitat del projecte europeu.

“Dividits i segregats no sortirem d'aquesta crisi; junts som més capaços”, va sentenciar Montoro des del faristol de la cambra baixa, en una intervenció no exempta de constants elogis a la bona feina que, al seu parer, ha fet el govern espanyol en matèria econòmica. “Cada cop hi ha més veus que diuen que Espanya comença a ser un exemple; estem donant solucions a una crisi que semblava inabordable i ara mateix som un referent en el que estem fent per Europa i pel projecte europeu”, va assegurar el titular de la cartera d'Economia.

Crítiques de l'oposició

La intervenció de Montoro va encendre els ànims dels partits de l'oposició i, singularment, dels representants de les forces catalanes, que el van acusar de castigar el Principat en els seus comptes. El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, va recriminar el govern espanyol que dissenyi les inversions seguint criteris polítics i electorals. Alfred Bosch, d'ERC, va recordar que les previsions de l'Estat rebaixen un 25% les inversions al territori i va afirmar que, amb la seva proposta, el ministre “està proclamant la independència de Catalunya en despesa”.

Pels socialistes, el portaveu adjunt al Congrés, Francesc Vallès, es va afegir a les crítiques a Montoro i va aprofitar per llançar un torpede a ERC, a la qual va acusar de propiciar un “doble patiment dels catalans”, que s'enfronten ara al pressupost de Montoro i que aviat hauran de fer-ho als que aprovi la Generalitat, amb el previsible suport dels republicans. Per últim, Joan Coscubiela, d'ICV, va lamentar uns comptes que impliquen “destruir una part dels drets socials i les prestacions dels ciutadans”.

En el debat també va intervenir el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez-Rubalcaba, que es va afegir a les crítiques a la proposta de comptes de l'executiu popular, i va retreure a Montoro que es presenti “com a campió del dèficit” quan en realitat, va afirmar, l'únic que fa és pressionar les autonomies perquè retallin en sanitat i educació”.

LES FRASES

Dividits i segregats no sortirem d'aquesta crisi i posaríem en perill el projecte europeu
Cada cop hi ha més veus que diuen que Espanya comença a ser un exemple; som un referent en el que estem fent
Cristóbal Montoro
MInistre d'hisenda
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.