Política

El xoc pel fòrum econòmic enreda el diàleg sobre la consulta

El govern alerta que el vet a la intervenció de Mas se'n va de “la bona línia de la col·laboració institucional”

El president rebrà els assistents i marxarà al Parlament

Mariano Rajoy i Artur Mas escenificaran aquest matí al Palau de Pedralbes l'enfrontament per la consulta. La negativa de La Moncloa a permetre la intervenció del president de la Generalitat en el Fòrum Econòmic del Mediterrani Occidental complica encara més el diàleg que els dos executius es comprometen a mantenir amb bones paraules, però que està enrocat pel rebuig de La Moncloa a negociar sobre el referèndum i la determinació catalana per delimitar les converses al dret a decidir.

En vista del vet de Rajoy a una breu participació de Mas en l'acte, des del Palau de la Generalitat van optar per una solució intermèdia entre la plantada total i la submissió institucional: Mas assistirà al fòrum econòmic de la discòrdia, però tan sols mitja hora. Rebrà els assistents i marxarà cap al Parlament, on se sotmetrà a la sessió de control quinzenal dels grups parlamentaris. El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, havia convidat Mas a fer d'“acompanyant” de Rajoy, però el president de la Generalitat no s'esperarà a escoltar la seva intervenció, que es trepitjarà amb l'inici del ple a la cambra catalana.

Tampoc està previst que fora de les càmeres Mas i Rajoy facin cap intent d'acostament. El president espanyol ja va advertir dissabte des del Panamà que no es reuniria amb el català per abordar la consulta. “Jo aniré a Catalunya a fer una cosa que considero molt important. La resta, francament, és que no em preocupa, no té sentit”, va deixar anar aleshores. És així com el govern de l'Estat aplica al peu de la lletra l'estratègia de menystenir el conflicte català; de no fer cap gest amb la confiança que el front sobiranista s'esmicolarà. El gabinet de Mas tampoc preveia cap trobada d'última hora per estovar posicions.

Francesc Homs no va amagar el malestar de l'executiu amb el vet de La Moncloa al president de la Generalitat. “Ens sembla molt sorprenent, fins i tot crec que és un error. No va en la bona línia de la col·laboració institucional”, va alertar el conseller de la Presidència. Aquesta va ser una de les poques referències explícites amb què Homs va vincular el xoc pel fòrum econòmic al procés sobiranista, per evitar entrar en una picabaralla dialèctica entre els dos governs. Encara n'hi va haver una altra de més taxativa: “Ens poden imposar no parlar tres minuts en un acte i moltes més coses, però no ens podran imposar que el poble de Catalunya calli”.

L'etapa de confrontació entre els dos governs per la consulta va saltar al terreny simbòlic de la representació institucional dijous passat, amb la plantada de Mas a la vicepresidenta espanyola en l'acte de Foment del Treball. No obstant això, des de l'executiu català diferencien els dos incidents. Sostenen que el govern espanyol va vulnerar dijous de manera “flagrant” la normativa protocol·lària, perquè Soraya Sáenz de Santamaría havia assumit les funcions de Rajoy però no el rang. El cas del fòrum econòmic, en canvi, és de voluntat política.

L'oportunitat del “gest”

“És a les seves mans i no volen”, va denunciar Homs, que va mantenir fins a l'últim moment contactes telefònics i per escrit amb Margallo per intentar que Mas pogués fer una breu intervenció. En va quedar constància en la carta que el conseller de la Presidència va enviar dilluns a Margallo.

“El mateix president m'ha transmès que, atesa la coincidència amb el ple del Parlament de Catalunya, faria una salutació de tan sols uns tres minuts”, escriu Homs en la missiva a què ha tingut accés aquest diari. El també portaveu del govern hi va insistir dient que la intervenció era “perfectament assumible” en un acte “d'aquestes característiques”; és a dir, en un fòrum regional que té el suport de la Unió per a la Mediterrània i l'IEMed, que presideix el mateix Mas. Homs també al·lega que la trobada se celebra “en unes dependències que gestiona la Generalitat”. Fins i tot hi ha un prec polític: apel·la a la necessitat que Margallo faci arribar a la presidència espanyola “l'oportunitat que representa per a tothom un gest d'aquestes característiques”. Li transmet, a més, el “desig” de rebre la resposta per “comunicació formal” i no a través dels mitjans. Vist l'enrocament de Madrid, el PSC i ICV-EUiA van demanar a Mas que no assisteixi
al fòrum per “dignificar” la Generalitat.

LES XIFRES

10
representants d'estats
participaran al fòrum: 5 del sud d'Europa i 5 de nord-africans.
1
És el primer cop
que es reuneix el fòrum econòmic per estrènyer lligams a la regió.

Discurs “agraït” de Mas a la Cambra

Després dels incidents amb Madrid pels actes de Foment del Treball i el Fòrum Econòmic del Mediterrani Occidental, Artur Mas va fer ahir un discurs “agraït” a la Cambra de Comerç de Barcelona. Ho era, va dir, en comparació amb d'altres que pel contingut no ho són o pels que no li “deixen fer”. Miquel Valls va avisar que el futur s'ha de basar en la Unió Europea.

m.b.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.