Política

L'Ajuntament de Blanes rebaixarà l'IBI un 0,5%

L'equip de govern preveia congelar-lo, però va afegir-se l'esmena per rebaixar-lo a petició de CiU

La majoria d'impostos i taxes no varien, i es bonifica la taxa d'obertura d'establiments

L'Ajuntament de Blanes va aprovar ahir, amb els vots favorables del PSC (al govern), CiU i el PP, les ordenances que entraran en vigor l'1 de gener del 2014 i que, a grans trets, estableixen la congelació de la majoria de taxes. El PSC preveia congelar l'IBI, però CiU va introduir una esmena perquè es rebaixi un 0,5%, que es va acceptar. Una de les novetats que inclouen les ordenances fiscals per al 2014 serà la reducció de fins al 75% de la taxa d'obertura d'establiments per a tots aquells que estiguin a l'atur, mentre que els que no hi estiguin però obrin un negoci tindran una reducció del 50%. L'objectiu d'aquesta nova mesura és afavorir l'obertura de nous locals per incrementar l'activitat econòmica de Blanes; “en tot cas, que les taxes no siguin un impediment perquè s'obrin nous negocis”, va dir l'alcalde, Josep Marigó.

L'única taxa que s'incrementarà serà la de recollida d'escombraries, que augmentarà un 0,5% respecte al 2013. El motiu de l'augment és que l'any vinent l'Ajuntament haurà d'afrontar l'increment que hi haurà en el cost d'utilització de l'abocador de Lloret de Mar, que augmentarà un 2,3%, segons va explicar el responsable d'Hisenda, Nicolás Laguna.

ICV-EUiA i la regidora no adscrita, Lourdes Fàbrega, van votar en contra de les ordenances perquè consideren que tenen poc calat social. Víctor Catalán (ICV-EUiA) va recordar que algunes taxes no s'incrementen perquè estan al màxim, com és el cas de l'impost de circulació, mentre que Fàbrega va justificar el seu “no rotund” en considerar que mantenen una càrrega impositiva excessiva sobre els ciutadans i que, en canvi, es perden prestacions. Tot i votar-hi favorablement, CiU va trobar a faltar una proposta de pressupost que acompanyi les ordenances.

En el ple es va aprovar també de nou la nova ordenança reguladora de la neteja viària i la gestió de residus. El regidor de l'àrea, Manel Verde, va recordar que ja s'havia aprovat inicialment el 30 de maig, però que hi ha hagut dues al·legacions que s'hi incorporen, per part de la CUP i l'Associació d'Hostaleria, i, a més, s'hi afegeix l'ordenança de residus de la construcció. Es va aprovar amb el sí del PSC, CiU i ICV-EUiA, el vot en contra del PP i l'abstenció de la regidora no adscrita.

LA XIFRA

75
per cent de bonificació en la taxa d'obertura d'establiments per als desocupats.

LA FRASE

La bonificació es fa perquè almenys les taxes no siguin un obstacle per obrir establiments
Josep Marigó

LA DATA

30.05.13
És la data
en què es va aprovar inicialment l'ordenança de la neteja viària.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia