Política

Homs: “Comença a construir-se un consens sobre el diagnòstic”

El conseller de la Presidència indica que els líders estatals comencen a reconèixer que existeix un “problema” entre Catalunya i Espanya

El govern subratlla que hi ha espais per construir un diàleg amb el PSOE però també amb el PP i no descarta una reunió discreta amb el president espanyol

El portaveu del govern i conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha qualificat “d'important” la reunió d'aquest divendres entre el president de la Generalitat, Artur Mas, i els líders del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, i del PSC, Pere Navarro. Important perquè “comença a construir-se un consens sobre el diagnòstic”, és a dir, els líders estatals comencen a reconèixer que existeix un “problema” entre Catalunya i Espanya. Més enllà de la conversa amb Rubalcaba, Homs ha destacat que al govern “li consta” que Mariano Rajoy, també és d'aquesta opinió, lluny del que passava fa uns mesos, quan l'executiu estatal minimitzava el procés català. A resposta de la premsa, Homs no ha descartat una pròxima reunió discreta entre Mas i Rajoy.

La reunió de Mas amb Navarro i Rubalcaba s'ha allargat durant prop de dues hores, en les quals els socialistes han apropat al president de la Generalitat l'anomenat document de Granada, les bases de la reforma constitucional en sentit federal del PSOE. Homs ha preferit no valorar el contingut de la proposta i ha basat la roda de premsa posterior a la reunió en subratllar allò en què sí han coincidit Mas i els líders de PSC i PSOE. “Què fa la reunió important?”, s'ha preguntat. “Es reconeix un problema de fons, o un repte de fons. Comença a construir-se el consens sobre el diagnòstic”, s'ha respost ell mateix.

Aquest consens sobre el diagnòstic és un fet rellevant per al govern, ja que “fins fa quatre dies” l'actitud dels principals partits espanyols era la de minimitzar el procés sobiranista català. A més, Homs no només ha situat al PSOE i a Rubalcaba dins d'aquesta construcció del consens sobre el diagnòstic, sinó que també hi ha situat al president del govern espanyol. “En això que és central, que és començar a construir un consens sobre el diagnòstic ho situem tant pel que ha expressat avui el senyor Rubalcaba com pel que ens consta que expressa el senyor Rajoy”, ha assenyalat.

De fet, per a l'executiu català, aquesta nova assumpció del fet que existeix un “problema” o un “repte” a resoldre en la relació entre Catalunya i Espanya fixa les bases per començar a construir també un diàleg entre institucions i partits. “El que vull aprofitar per subratllar és que identifiquem espais per construir un diàleg, encara que sigui sobre el diagnòstic i encara que sigui mofa per alguns des de Madrid que no volen construir cap mena de diàleg amb contingut”, ha explicat.

Els periodistes han aprofitat per preguntar al portaveu del govern si, situant-se en aquest nou escenari de construcció del diàleg, el president Mas aprofitaria per reunir-se amb Mariano Rajoy, tal com ja ha anunciat que faria Alfredo Pérez Rubalcaba. “No posem ni data ni especulació”, ha afirmat. Tot i això, ha obert la porta a una trobada futura: “és raonable plantejar que els polítics han de poder fer reunions. Després sempre s'ha de donar compte de tot però, de vegades, convé disposar d'espais on els que prenen les decisions no estiguin obligats a donar explicacions de manera immediata”, ha conclòs.

Les posicions dels socialistes -que només volen una consulta sobre la reforma constitucional- i les del govern -que reclama una consulta sobre el futur polític del país- no s'han apropat durant la trobada. De fet, Homs ha resumit el contingut de la reunió a través de dues “obvietats”. La primera és que “qualsevol proposta de reforma profunda ha de ser de l'Estat en el seu conjunt”. En aquest sentit, el govern ha rebut el compromís de Rubalcaba i del PSOE de treballar perquè els dos grans partits espanyols coordinin una proposta per a Catalunya, que els socialistes volen que sigui la reforma constitucional. La segona “obvietat”, segons Homs, és que des de la perspectiva catalana, “qui ha d'assumir la decisió final és el poble de Catalunya. I només la pot assumir votant”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia