Política

Obama demana revisar la política d'intel·ligència per respectar els aliats

Washington augmenta les revisions als programes dels serveis secrets

El Pentàgon alerta els socis que Snowden disposa de nou material comprometedor

Només Barack Obama i Angela Merkel (i, probablement, l'Agència Nacional d'Espionatge) saben què es van dir exactament l'un a l'altre durant una de les trucades més incòmodes que deu haver rebut l'actual president dels Estats Units. Malgrat que oficialment les dues parts van mantenir la típica i diplomàtica conversa “cordial”, el cert és que la Casa Blanca s'ha vist obligada a bregar amb el fort malestar de països, en el fons, considerats amics i aliats. I la qüestió encara pot anar a pitjor si es té en compte que el Pentàgon ha descobert que l'exagent de la CIA Edward Snowden té a les seves mans material comprometedor sobre la cooperació secreta entre els EUA i agències d'espionatge estrangeres.

Segons el diari The Washington Post, Snowden ha aconseguit milers de documents de la intel·ligència militar, alguns dels quals contenen informació sobre la recol·lecció de dades provinents de països com ara l'Iran, Rússia i la Xina. En altres casos, la informació involucra països no aliats públicament amb els EUA. Així, el Pentàgon ha començat a detallar capital per capital els riscos de la possible filtració d'aquests programes. Una tasca força delicada, ja que, en alguns casos, una part del govern, com ara el ministre d'Afers Estrangers, pot no estar al cas dels programes, atès el seu secretisme.

Per tot plegat, Obama és conscient que aquell amor que els europeus li proferien el 2008 comença a desaparèixer. Els líders d'arreu de la Unió Europea han cridat al servei els respectius ambaixadors nord-americans, i algunes formacions polítiques ja qüestionen la firma del Tractat de Comerç Lliure entre una banda i l'altra de l'Atlàntic. Així, toca fer actes de constricció i assumir responsabilitats. Segons va detallar ahir Lisa Monaco, assistent del president per a Seguretat Nacional i Contraterrorisme, Obama ha demanat revisar la política d'espionatge per augmentar el respecte als aliats internacionals.

“Ens volem assegurar que recollim informació perquè la necessitem, no només perquè siguem capaços de fer-ho”, va escriure ahir Monaco, en un article publicat al diari USA Today. Monaco va recordar que l'equip de seguretat nacional ha creat el grup de revisió de la intel·ligència i les tecnologies de la comunicació per assessorament, i el comitè, per la vigilància de la privacitat i les llibertats civils, que revisa les tasques en contraterrorisme per evitar que els drets dels ciutadans siguin violats.

Que ningú, però, es deixi enganyar: els EUA continuen i continuaran espiant, tal com reconeix Monaco. Aquest cop, però, prometen que miraran de limitar les accions i reconeixen que tothom té dret a la privacitat. És clar que han calgut filtracions indesitjades per arribar a aquest punt.

LA FRASE

Recollim informació perquè la necessitem, no només perquè siguem capaços de fer-ho
Lisa Monaco
Assistent en seguretat nacional nord-americana

LA XIFRA

30.000
documents
hauria obtingut l'exanalista Edward Snowden de l'Agència d'Intel·ligència Militar nord-americana.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia