Política

Rubalcaba només accepta una consulta sobre la reforma federal de l'Estat

El líder del PSOE i Pere Navarro estan reunits durant dues hores amb Mas al Palau de la Generalitat

Rebuig socialista al pacte fiscal i al dret a decidir

El líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, acompanyat del primer secretari del PSC, Pere Navarro, va reivindicar ahir les bondats del seu projecte de reforma federal de la Constitució durant dues hores davant el president Mas. Rubalcaba va tornar a rebutjar donar suport a una consulta sobre la independència o a pactar un nou model fiscal per al finançament de Catalunya. La seva proposta és que els catalans “votin”, però que votin en una consulta, amb la resta de l'Estat, sobre la reforma federal de la Constitució Espanyola.

“Hi ha un problema de convivència entre Catalunya i Espanya. Hi ha dues opcions: una és votar sobre la ruptura [la consulta que proposen els partits catalans, incloent-hi el PSC], i l'altra és buscar solucions i votar sobre un projecte per seguir junts [que també té el suport del PSC].” Aquesta és, en paraules de Rubalcaba, l'única disjuntiva. La majoria d'enquestes afirmen que un 70% dels catalans demanen una consulta per desencallar el conflicte actual. Rubalcaba hi respon de forma calculada: “Jo vull que els catalans votin, però que votin sobre un projecte compartit. Si algú té un problema de convivència, ha d'anar al moll de l'os i canviar la Constitució.” Tot i això, segons va admetre Rubalcaba, “la Constitució té llacunes”.

La conversa entre Mas i Rubalcaba no va acabar amb cap acord. Però sí que es va obrir un canal de comunicació amb el segon partit d'Espanya. El més important, pels líders del PSOE i del PSC, és l'aposta pel diàleg. L'escena d'ahir no va ser gens menyspreable. El líder dels socialistes espanyols es va desplaçar fins a Barcelona per reunir-se en camp contrari, al Palau de la Generalitat, amb el president de la Generalitat i amb qui, per alguns dirigents del seu propi partit, és el culpable d'haver generat un problema a Catalunya. La primera trobada entre Mas, Rubalcaba i Navarro havia sigut, sense càmeres i mig en secret, a Madrid a l'abril. Ahir oficialment tot eren bones paraules.

El president de la Generalitat, Artur Mas, va matisar que seria un “error utilitzar els marcs legals per deixar en segon pla les solucions basades en la voluntat política”. Després de reunir-se amb Rubalcaba, Mas va recordar que la Constitució no és un marc definitiu, sinó que ha de facilitar la convivència. Ho va dir justament en l'acte d'entrega del premi Justícia de Catalunya a l'exfiscal superior de Catalunya Martín Rodríguez Sol, que va dimitir després de dir que trobava legítim el dret a decidir dels catalans.

LES FRASES

M'he sentit escoltat per Mas. No podem resoldre el tema en dues hores. Hem de continuar pel diàleg
Alfredo Pérez Rubalcaba
secretari general del PSOE
Les persones amb coratge d'adaptar els marcs legals a l'evolució de la societat l'encertaran
Artur Mas
president del govern
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia