Política

Junqueras aposta per compartir punts en el programa de les europees

El líder d'ERC descarta la candidatura unitària dels partits sobiranistes que defensa CDC

Reitera que no preveu cap escenari alternatiu a la consulta

El president d'ERC, Oriol Junqueras, es va mostrar ahir partidari que els partits favorables a la consulta es comprometin a portar alguns punts “bàsics” en comú en els seus programes amb vista a les eleccions europees que s'han de celebrar l'any vinent. Sense verbalitzar-ho, el líder republicà va descartar la candidatura única de les forces sobiranistes defensada amb insistència per CDC.

En una taula rodona organitzada per ERC en el marc de la seva Escola de Tardor, en la qual també van participar els encara eurodiputats Ramon Tremosa (CDC) i Raimon Obiols (PSC), Junqueras va recordar que actualment ja es dóna una “exitosa” col·laboració entre forces polítiques diferents que de vegades –en temes referits a interessos de Catalunya– “han actuat com si tinguessin un programa en comú malgrat que no el tenien”. Partint d'aquest exemple, Junqueras va declarar que el més important seria que els partits que va definir com a “consultistes”, és a dir, els favorables al referèndum, es presentin als propers comicis amb punts de compromisos bàsics en comú. Això, ha argumentat, tindria “efectes molt benèfics”, i permetria que les diferents formacions incorporessin als seus programes altres punts no compartits i que responen a criteris ideològics que també es manifesten al Parlament Europeu.

En una línia similar, l'eurodiputat convergent Ramon Tremosa va apostar perquè els partits catalans vagin junts “en temes de país” malgrat que després cada partit tingui i mantingui els seus matisos. “Hem d'actuar com si ja fóssim un país normal”, va sentenciar Tremosa després de recordar que els eurodiputats danesos, alemanys o espanyols de tots els partits defensen els mateixos interessos en algunes qüestions de país a pesar de les diferències ideològiques.

D'altra banda, Junqueras va reiterar que el seu partit no preveu cap altre escenari per decidir el futur polític de Catalunya que no sigui la celebració de la consulta. I no especula sobre cap altra opció, va aclarir, perquè fer-ho suposaria “afeblir” la possibilitat de fer el referèndum. Junqueras va fer aquesta exposició en resposta a l'eurodiputat socialista Raimon Obiols, que poc abans havia augurat que la consulta no se celebrarà i que tampoc no hi haurà un “xoc de trens”. El que hi haurà, segons el socialista, és un seguit d'eleccions que seran més importants de les celebrades fins ara i en les quals els catalans votaran no només pensant en els seus interessos individuals, sinó en els de partit.

Rivera: “L'Estat es reformarà a les bones o a les urnes”

El president de Ciutadans i impulsor de la plataforma Moviment Ciutadà, Albert Rivera, va assegurar ahir que les reformes estructurals que necessita l'Estat s'aconseguiran o “a les bones”, portant-les a la pràctica el govern, o “a les urnes”, en constituir-se el moviment que ell mateix lidera en un partit. Rivera, que va indicar que Espanya “serà el que vulguem els espanyols”, va declarar que s'ha adonat que a l'Estat hi ha moltes persones insatisfetes amb la política actual amb “un nexe comú”: crisi, desafecció amb la classe política, preocupació per la corrupció, la divisió territorial o l'educació, sense que “els que ens governen ens resolguin els problemes”.

Per la seva banda, la presidenta del PP català, Alícia Sánchez Camacho, va advertir el president de la Generalitat, Artur Mas, i li va tornar a dir que si convoca la consulta estarà consumant una “il·legalitat”. “S'estarà consumant un desafiament de ruptura de la unitat de tots els espanyols, l'acte més greu de desafiament a la història de la convivència conjunta d'Espanya”, va subratllar la líder popular.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia