DOP Mongeta del Ganxet Vallès - Maresme. fruits de la terra

El fesol amb més ganxo

La mongeta o fesol del ganxet va obtenir la DOP el mes de maig passat i representa una victòria del conreu més artesanal i minoritari. Amb una producció de tan sols 250 tones anuals, repartides en quatre comarques, aquest producte s'ha fet un lloc d'honor a les taules

El fesol o mongeta del ganxet –el nom depèn d'on es conreï– ha estat anomenat pel mediàtic cuiner Isma Prados «el Rolls-Royce de la mongeta». Té una forma aplanada, similar a la d'un ronyó, amb un ganxet en un dels extrems que és característic i li dóna nom. De grandària mitjana, té un gust cremós, suau i persistent, i amb una pell poc perceptible i lleugerament rugosa. La història d'aquest llegum per arribar a ser reconegut ha estat llarga i complexa, però amb resultats satisfactoris. Va començar el 1992, quan els productors del Vallès i el Maresme es van interessar per potenciar nous productes en el mercat. Van traslladar la petició a l'equip de millora vegetal per a característiques organolèptiques (EMVCO) de la UPC i aquest va iniciar el projecte fent un repàs de totes les varietats possibles de la zona. La conclusió va ser clara: la mongeta del ganxet. L'ESAB va començar un llarg recorregut per disposar de material controlat que satisfés els requisits d'una denominació d'origen protegida (DOP). I ho va aconseguir.

I d'on prové un llegum tan curiós? Segons els experts, els besavis d'aquesta mongeta cal buscar-los a l'Amèrica Central, però en el dia d'avui es desconeix encara com es van produir els canvis que van acabar donant-li la forma actual. Probablement va arribar a Catalunya per la zona del Maresme i dins la bossa d'algun indiano delerós de demostrar als seus compatriotes la nova menja. D'allà es va expandir cap a l'interior. El creuament amb altres espècies de mongetes catalanes, juntament amb la plantació en terrenys amb característiques diverses, va acabar produint una mongeta diferent. Es tracta, però, d'un llegum que mai no s'ha conreat en grans extensions, sinó de forma familiar i reduïda, sovint per a consum particular dels mateixos pagesos. Tot i això, en la darrera dècada i amb un resultat entusiasta, diversos municipis vallesans i maresmencs han revifat amb un seguit d'activitats gastronòmiques el redescobriment de la mongeta del ganxet; per exemple Caldes d'Estrac i Malgrat de Mar. Amb la complicitat dels restauradors, que també han vist en les excel·lències del producte una nova font d'ingressos, els municipis estan en vies de consolidar un turisme de plat i forquilla. En una època en què la desestacionalització i l'especialització en les destinacions de vacances són a l'ordre del dia, propostes com la de les jornades de la mongeta del ganxet són prou saboroses per apostar-hi de ferm.

Productors
Al voltant de 150
Localització
Tots els municipis del Vallès Occidental i el Vallès Oriental, així com el nord i part del centre del Maresme i Blanes, Fogars de la Selva, Maçanet de la Selva i Hostalric
Producció anual
250 tones
On es pot trobar
www.mongetadelganxet.cat
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.