Política

Berlín no s'empassa el tothom espia tothom i manté que espiar és delicte

La pluja de filtracions contradiu les excuses de Washington respecte a l'espionatge del mòbil de Merkel

Alemanya apuja el to cap als Estats Units

La tesi segons la qual tothom espia tothom, amb la diferència que uns disposen de mitjans tècnics millors que els altres, no complau l'Alemanya d'Angela Merkel. Uns mesos enrere, quan van sortir les primeres filtracions sobre la captació massiva de dades de milions de ciutadans corrents, per part de la Agència Nacional de Seguretat (NSA) nord-americana, Berlín es va deixar convèncer per les promeses de Washington de buscar una regulació més restrictiva. Ara, l'allau de noves filtracions periodístiques –principalment a Der Spiegel, però amb efecte contagi a altres mitjans–, segons les quals la cancellera era observada i el seu mòbil, punxat, des d'abans d'arribar al poder, han activat la indignació oficial alemanya a un nivell desconegut entre tots dos aliats tradicionals. “L'espionatge és un delicte i els responsables hauran de respondre d'això”, va dir, en declaracions al dominical Bild am Sonntag, el ministre de l'Interior, Hans-Peter Friedrich.

La frase “en territori alemany, s'han de respectar les lleis alemanyes” havia esdevingut gairebé un tòpic, pronunciada el juny passat –amb les primeres filtracions dels documents de l'exanalista de la CIA, Edward Snowden– per la mateixa Merkel i el seu ministre. Ara, sembla que es demostra que la frase anava de debò.

Primer va ser el titular d'Afers Estrangers, Guido Westerwelle, que va convocar a consultes l'ambaixador dels EUA a Berlín, dijous passat, un gest inèdit en les relacions bilaterals. Ahir, s'advertia que per territori alemany s'entenen també les ambaixades i delegacions diplomàtiques, vist que, segons l'Spiegel, és aquí on s'han centralitzat les operacions d'espionatge.

De Berlín ha sortit una missió gens protocol·lària cap a la Casa Blanca, amb el propòsit de sentir de l'equip d'Obama alguna cosa més que bones paraules. Segons el Bild, no és cert el que Obama va prometre a Merkel en la seva conversa, la setmana passada, en el sentit que ell no estava al corrent de l'espionatge al mòbil de la cancellera (des del 2002, aleshores encara com a cap de l'oposició). “Si els americans han punxat telèfons a Alemanya, han comés un delicte”, va dir Friedrich, malgrat que l'estiu passat no va fer valer aquest argument, en el seu viatge a Washington. Aleshores, els subjectes presumptament espiats eren milions de ciutadans corrents. Ara ho és la cancellera.

A Berlín, els comentaristes es demanen com resoldran aquest paperàs Merkel i Obama, que fins ara han passat de puntetes per sobre l'afer. El Bild afirma que el president dels Estats Units havia estat informat de les escoltes a Merkel pel director de l'NSA, Keith Alexander, el 2010. En lloc d'exigir que es posés fi a aquestes pràctiques, va demanar-li l'informe. Merkel no pot continuar fent veure que es creu allò que el president li garanteix. Es contradiu amb els termes de confiança mútua en què teòricament se sustenten les relacions no només polítiques, sinó també comercials, en un moment en què la UE negocia el tractat de lliure comerç.

LA FRASE

Si els americans han punxat telèfons a Alemanya, han comès un delicte
Hans-Peter Friedrich
ministre de l'Interior alemany

LA DATA

2002
Any en què
van començar les escoltes al telèfon mòbil d'Angela Merkel, aleshores a l'oposició.

LA XIFRA

80
ciutats
d'arreu del món, entre les quals hi ha Madrid, han tingut un equip de l'NSA nord-americana espiant.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia