Política

L'Estat demana als EUA “equilibri” entre seguretat i la privacitat

El govern espanyol trasllada a l'ambaixador nord-americà la “preocupació” sobre les suposades escoltes telefòniques per part de la NSA, que considera “inacceptables”

Els EUA es comprometen a esvair “dubtes” sobre el suposat espionatge a ciutadans de l'Estat

L'ambaixador dels EUA a Espanya, James Costos, ha mantingut una reunió durant 40 minuts amb el secretari d'Estat per a la UE, Iñigo Méndez de Vigo, per informar sobre el suposat espionatge dels EUA a l'Estat. Méndez de Vigo ha traslladat a Costos la seva “preocupació” pel suposat espionatge de ciutadans espanyols per part de l'Agència de Seguretat Nacional (NSA) dels EUA. Unes pràctiques que, de ser certes, serien “impròpies i inacceptables entre socis i països amics”.

En un comunicat, el Ministeri d'Afers Exteriors ha informat que en la reunió que s'ha celebrat aquest dilluns al Palau de Santa Cruz, Costos s'ha compromès a esvair els “dubtes” que hagin pogut sorgir sobre aquest suposat espionatge.

Durant la reunió, que ha durat uns 40 minuts, Exteriors ha transmès a l'ambaixador nord-americà la importància de preservar el “clima de confiança” que regeix en les relacions bilaterals i ha instat les autoritats dels EUA a que facilitin tota la informació necessària sobre les suposades escoltes fet a l'Estat.

Méndez de Vigo, que ha substituït en la reunió al ministre García-Margallo, de viatge a Polònia, ha reiterat a Costos la seva “preocupació” per les notícies aparegudes en aquests últims dies i ha remarcat el “necessari equilibri” que ha de mantenir-se entre la seguretat i la defensa de la privacitat i intimitat de les comunicacions, “tal com recull clarament la legislació espanyola”.

Per la seva banda, Costos ha remarcat la importància de les “comunicació oberta” entre aliats i ha avançat que continuarà les consultes bilaterals en curs “sobre la recopilació d'informació de les agències governamentals dels Estats Units”.

En un comunicat de l'ambaixada nord-americana, Costos reconeix que alguns dels seus “més pròxims aliats” han expressat la seva preocupació per la recent divulgació “no autoritzada d'informació classificada”.

Remarca també que es tracta de programes de seguretat nacional que han desenvolupat “un paper fonamental” en la protecció dels ciutadans dels Estats Units i també “un paper primordial en la coordinació” amb els seus aliats i “també en la protecció dels seus interessos”.

L'ambaixada recorda que el president Barack Obama ha ordenat una “revisió interna” per assegurar que la informació que es recull en aquests programes “no és tota la intel·ligència que Estats Units és capaç de recollir, sinó més aviat la intel·ligència que ha de ser recollida”.

“Seguirem consultat els nostres aliats, entre els quals Espanya, a través dels canals diplomàtics regulars per fer front a les preocupacions que s'han plantejat”, remarca la nota.

L'ambaixada dels EUA reconeix que és necessari equilibrar l'important paper que aquests programes desenvolupen en la seguretat nacional i la protecció i seguretat dels seus aliats “amb els problemes de privacitat legitimament plantejats”.

“Seguirem treballant amb Espanya en una gran varietat de qüestions per protegir la seguretat col·lectiva dels nostres dos països i dels ciutadans nord-americans i espanyols”, conclou.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia