Política

Rigau exigeix a Wert valentia per retirar el setge al català

Catalunya encapçala l'últim intent per aturar la LOMQE al Senat abans de portar-la al TC

El ministre nega l'èxit de la immersió i només admet discutir un calendari esglaonat per a la nova llei

Últim intent (frustrat) d'estovar José Ignacio Wert perquè retiri els aspectes més sagnants de la seva polèmica llei educativa. Catalunya encapçalava ahir el front territorial de la dissidència a la LOMQE –que inclou Andalusia, el País Basc, Canàries i Astúries– per intentar frenar l'últim tràmit al Senat. La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, exigia al ministre que fos prou valent per rectificar el setge a la immersió. Però Wert va deixar clar un cop més que no està per orgues i que vol imposar un sistema educatiu “involucionista” que es retrotrau als anys vuitanta sense escoltar el clam polític i social contrari a una llei que, segons els opositors, és un autèntic “disbarat”.

Tots ells van coincidir que la intransigència de Wert els obligarà a dur la seva rebel·lia fins a les últimes conseqüències per intentar dilatar la seva entrada en vigor i plantar cara a l'Estat davant el Tribunal Constitucional. Fracassat el front de la negociació política i el de la mobilització, hauran de posar en marxa el judicial.

Calendari esglaonat

Després de comprovar que l'esperit de la llei orgànica de millora de la qualitat educativa es mantindrà intacte, el front anti-LOMQE només va aconseguir una petita victòria: que Wert s'avingui a flexibilitzar-ne la implantació, que inicialment està previst que estigui executada en dos anys, quan en casos anteriors s'havia fet en un mínim de cinc.

El govern de Rajoy té pressa –se sospita que és per aconseguir que estigui plenament en marxa per si hi hagués un canvi de color polític el 2015–, però ahir el ministre acceptava negociar un calendari més “esglaonat”, que en cap cas no condicionarà la seva entrada en vigor el pròxim curs escolar. I això inclou discutir sobre el seu finançament. Al cap i a la fi, aquest és un assumpte que neguitejava força els territoris governants pel PP, encara que ahir també es van voler fer la foto de la unitat per combatre la imatge de revolta protagonitzada pels territoris dirigits per CiU, el PNB o el PSOE. Els detractors consideren que, a més d'ineficaç, la nova llei és molt cara i aplicar-la a corre-cuita implicarà una despesa molt elevada i sotmetre a un estrès addicional un sector molt afectat per les retallades dels últims exercicis.

Ple poc habitual

Rigau va aprofitar la convocatòria de la Comissió General de les Comunitats Autònomes del Senat –un format poc habitual amb què es dóna veu als territoris per discutir possibles invasions competencials– per dirigir-se als senadors que ara han de revisar la LOMQE però, sobretot, per reclamar a Wert que sigui “valent” i retiri de la llei els atacs a la llengua. En la seva intervenció, la consellera fins i tot va usar una cita del socialista Francisco Tomás i Valiente en què l'expresident del TC destacava la transcendència cultural i política del català.

Alhora, Rigau no va passar per alt retreure-li l'opa estatutària. Per la dirigent catalana, amb la llei Wert s'ha passat d'unes competències compartides en educació a unes competències “repartides” segons ha convingut a l'executiu espanyol. Wert va negar que la LOMQE s'atribueixi més paper del que preveu la normativa en qüestions competencials, però sí que va suggerir que s'ha volgut reequilibrar el sistema a favor de l'Estat per aconseguir el vell somni del PP d'harmonitzar les polítiques educatives.

Crítica a la immersió

Durant el debat el que va voler deixar clar el ministre és que ell no concep la immersió lingüística com el model d'èxit que defensaven Rigau i els representants de CiU, ERC i l'Entesa, que van fixar posició contra la llei. La prova és que el sistema català té un percentatge d'abandó superior a la mitjana, va concloure el dirigent del PP.

És un projecte de llei privatitzador, recentralitzador, adoctrinador i sexista
Ester Capella
portaveu d'erc al senat
Andalusia s'oposa a la mercantilització de l'educació i a l'escola salvatgement competitiva
Luciano Alonso
conseller andalús d'educació
Les comunitats, curricularment, passem a ser delegacions del govern central
Irene Rigau
Consellera d'ensenyament
Un calendari esglaonat no afectaria en cap cas la immediata entrada en vigor de la llei
José Ignacio Wert
ministre d'educació
Aquesta llei és predemocràtica, recentralitzadora, i vol convertir el català en una llengua residual
Josep Lluís Cleries
portaveu de ciu al senat
Wert creu que la recentralització és la solució per convertir la comunitat en simple administradora
José Montilla
portaveu de l'entesa al senat
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia