Política

El debat de la moció d'UPD pel dret a decidir torna a dividir el PSC i el PSOE

El PSOE havia decidit abstenir-se, però després va canviar d'opinió i el PSC s'hi va oposar

Els socialistes catalans es justifiquen al·legant “coherència”

El debat de la moció impulsada per UPD perquè el Congrés dels Diputats declarés de manera inequívoca que el dret a decidir està reservat al conjunt de la ciutadania espanyola i, per tant, les pretensions del catalans no tenen raó de ser, es va saldar ahir a la nit amb un resultat inesperat: el PSOE votant a favor i el PSC abstenint-se, un gest que va causar malestar entre les files socialistes espanyoles perquè és el segon cop que passa.

En un primer moment semblava que el partit de Rosa Díez només arrossegaria el PP a les seves tesis, però al capdavall s'hi va apuntar el PSOE.

Segons fonts consultades per aquest diari, la intenció inicial del PSOE era abstenir-se, ja que Rosa Díez no va acceptar cap esmena seva, però al final va decidir de votar a favor. Llavors va ser el PSC qui va decidir no moure's de la posició inicial que havia acordat el partit. UPD, doncs, va aconseguir arrossegar els dos partits al seu discurs més combatiu contra el dret a decidir.

La formació de Rosa Díez va decidir marcar el pas als de Mariano Rajoy i als d'Alfredo Pérez Rubalcaba, i ahir els comprometia per escrit a blindar-se davant la “fal·làcia” que es reivindica des de les institucions catalanes amb un discurs.

En la moció, Rosa Díez va carregar amb la seva duresa habitual contra el sobiranisme, qualificant el seu discurs de “fals, mentider i confús” i, en aquest sentit, instava la cambra a blindar-se pel dret a decidir, deixant clara constància que aquesta és una atribució que correspon al conjunt dels espanyols i que en cap cas es pot exercir des d'un únic territori.

Cap conciliació

En un moment en què des de Madrid se suggereix l'inici de contactes al més alt nivell entre els dos partits estatals i CiU per analitzar l'escenari de tensió a Catalunya, Díez va obligar a aparcar qualsevol mínima temptació conciliadora per votar un text que, segons emfasitzava Alfred Bosch, d'ERC, corresponia a un grup “nacionalista espanyol radical”. CiU, PNB i l'Esquerra Plural també es van oposar.

El coordinador dels parlamentaris del PSC a les Corts, Albert Soler, va explicar que el socialistes catalans s'havien abstingut en la moció per “coherència” i per no caure en les tesis d'UPD, que ho va qualificar de “provocació”. El coordinador tampoc va voler valorar quines conseqüències pot tenir en les relacions internes del PSOE aquesta indisciplina.

“El que és clar, va remarcar Soler, és que el 80% dels ciutadans de Catalunya” són a favor de la consulta. El PSC dóna suport a aquesta consulta, sempre que sigui legal i pactada.

“L'abstenció era el que havíem de fer”, va remarcar Soler, després de recordar que la posició dels socialistes catalans al respecte és “molta clara i definida”. Un altre diputat català es va justificar: “No podíem votar que el dret a decidir era una fal·làcia.”

LES FRASES

Aquesta moció presentada per UPD era una provocació des del primer moment
El PSC defensa el dret a decidir i és en aquesta línia que ens movem
Albert Soler
diputat del psc al congrés
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia