cultura

Una plaça per al lector

València organitzarà del 14 al 24 de novembre la primera fira del llibre en català en un nou intent de revitalitzar un sector desatès i oblidat pel govern de Fabra

“Sols fem el que hauria de ser normal en un país que té una llengua pròpia”

L'índex de lectura en la llengua pròpia del 2012 situa els valencians a la cua del rànquing de l'àmbit lingüístic. Amb un 3% de lectors habituals, respecte al 23% de Catalunya i al 12% de les Illes, i amb unes xifres d'edició que continuen la tendència a la baixa dels últims anys, tota iniciativa que es presente per revertir aquesta situació és encomiable. I més si es té en compte que el govern valencià fa anys que relega la competència en aquesta matèria a la iniciativa privada i que encara no ha posat en marxa un pla de foment de la lectura. Com diu l'escriptora i vicepresidenta de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, Gemma Pasqual, “potser al PP l'interessa tindre un país ignorant, perquè sap que el coneixement i la veritat ens fan lliures”.

Això no obstant, el sector cultural valencià no defalleix i acaba de presentar una nova iniciativa amb la qual fer front als dos grans problemes de l'òrbita del llibre: la crisi –el 2012 es van editar 9.537 llibres en català, 778 dels quals van ser al País Valencià– i la invisibilitat a què semblen condemnats els nostres escriptors. Es tracta de La plaça del llibre, que fa uns dies va ser presentada com “la primera setmana del llibre en català” i que està organitzada per l'Associació d'Editors del País Valencià, l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, el Gremi de Llibrers de València i ACPV. A més, té el suport de les universitats valencianes i la Institució de les Lletres Catalanes. La trobada se celebrarà entre el 14 i el 24 de novembre. De primer, les llibreries seran l'escenari de la Setmana dels Escriptors, amb presentacions de llibres i trobades amb autors, i ja entre el 21 i el 24 de novembre, l'Octubre Centre de Cultura Contemporània de València esdevindrà “una gran llibreria” amb una mostra de la producció editorial en català, amb especial atenció a la producció que es fa des del territori valencià. També hi haurà música, contacontes, actes adreçats a estudiants i una exposició dedicada a Vicent Andrés Estellés i Salvador Espriu, organitzada per Escola Valenciana i l'AVL. La programació completa encara està per tancar, però són molts els escriptors que ja han confirmat la seua participació en la iniciativa.

El president de l'Associació d'Editors del País Valencià (AEPV), Jesús Figuerola, subratlla que l'objectiu d'aquesta plaça del llibre és “fer normal el que hauria de ser normal en un país normal”. “Tenim una llengua pròpia i volem fer una exposició dels llibres que s'editen, que és bastant més del que s'edita en llengües que tenen estat propi, com ara el finès, el lituà i el grec, i és semblant al que s'edita en romanès, polonès i portuguès a Portugal.”

La intenció és que el projecte siga de llarg recorregut i que se sume a d'altres de ja consolidats i de gran èxit entre el públic lector com ara la Fira del Llibre i el dia de Sant Jordi, que des de fa dos anys s'ha convertit en una cita obligada a València.

En aquest sentit, els promotors de La plaça del llibre han fet una crida a les institucions públiques perquè se sumen a la iniciativa. “Som un país culte i la mostra és que des de la societat civil s'ha organitzat una iniciativa com aquesta, però les ajudes públiques són més necessàries que mai”, adverteix Pasqual. L'escriptora explica l'esforç que s'està fent en aquest camp als països de l'Amèrica del Sud, on els governs amb menys diners i pitjors infraestructures estan completament bolcats en el foment de la lectura entre els escolars i la població en general. “Inste la Generalitat a seure amb editors, llibrers i escriptors per coordinar accions en aquest sentit i, sobretot, a participar, si volen, en aquest projecte des d'ara mateix”, diu Pasqual. “El sector està més viu que mai i hem d'aprofitar totes aquestes sinergies”, asseguren des d'ACPV.

LA XIFRA

3
per cent
és l'índex de lectors habituals en català al País Valencià, que se situa a la cua del rànquing de l'àmbit lingüístic.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia