Política

Junqueras exigeix una sola pregunta “explícita i clara”

El líder d'ERC vol que es demani per la independència i vaticina que els defensors d'una qüestió ambigua quedaran sols

“Volem una pregunta com les que s'han fet a la resta del món”, afirma

Oriol Junqueras ho va anunciar a mig matí a través de Twitter, i ho va reiterar al vespre, en una xerrada amb simpatitzants del seu partit a Navarcles, on va deixar clar que ERC no està disposada a acceptar que en la consulta no es pregunti directament als ciutadans sobre la independència. “Volem que quan parlem se'ns entengui. I si el que tenim davant és saber com convertim Catalunya en un país independent, la pregunta ha d'anar sobre la independència”, va exclamar davant les cinc-centes persones que van omplir el Teatre Auditori Agustí Soler i Mas d'aquesta població del Bages per assistir a la xerrada, emmarcada en el cicle 2014: decidim llibertat. El líder republicà va carregar directament contra les preguntes “arbre”, aquelles que inclouen diverses opcions de “sí”, i contra aquells grups que les defensen: “Si algú vol fer una consulta sobre una altra cosa, que l'organitzi. Si algú vol preguntar sobre alguna altra qüestió, que faci una via pel seu compte”, va ironitzar, en una clara al·lusió a federalistes i confederalistes: “Ni arbres ni foscor”, va subratllar, i va afegir: “Només volem una pregunta com les que s'han fet a la resta del món.”

El president d'Esquerra va adreçar un missatge directe als que vaticinen que el seu partit “quedarà sol defensant una pregunta clara amb una resposta explícita”. A aquests, els va recordar que aquesta claredat també la reclamen “una gran part de CiU i d'ICV, molts socialistes, tota la CUP, l'Assemblea Nacional de Catalunya i tots els participants de la Via Catalana per a la Independència”. Per tot això, va vaticinar que “els que quedaran sols són alguns vells i nous representants de l'establishment que volen imposar preguntes arbre, gens clares i menys explícites”. Pel que fa a l'actitud del govern de l'Estat, Junqueras ho va deixar clar: “Si ens impedeixen físicament anar a votar, seguirem fent tots els possibles per fer-ho, però no renunciarem a la consulta de cap manera.”

Forcadell hi coincideix

Per la seva banda, la presidenta de l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC), Carme Forcadell, es va expressar ahir en els mateixos termes que Junqueras a l'hora d'exigir claredat en la pregunta. En una entrevista amb l'agència Europa Press, Forcadell va reiterar la mateixa petició que va formular dissabte passat en un acte a Cornellà: que la pregunta i la data s'acordin abans de Nadal. En cas contrari, va assegurar que disposa d'un pla B, que no va fer públic i que espera no haver d'aplicar. A Cornellà, la líder independentista va afirmar que l'ANC sortirà al carrer si el govern incompleix els terminis inclosos en l'acord de governabilitat que van subscriure CiU i ERC.

LES FRASES

Si el que volem és saber com convertim Catalunya en un país independent, la pregunta ha d'anar sobre la independència
Si algú vol fer una consulta sobre una altra cosa, que l'organitzi. Si algú vol preguntar sobre alguna altra qüestió, que faci una via
També volen claredat una gran part de CiU i d'ICV, molts socialistes, tota la CUP, l'ANC i tots els participants de la Via Catalana
Som aquí per ajudar-nos; ens ho juguem tot i no podem perdre gens de temps
Oriol Junqueras
president d'erc

Lucena recela de l'eventual entrada d'ERC al govern

El portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, va advertir ahir que el “més lògic i natural” és que ERC s'acabi incorporant al govern català, i que això acceleri el procés sobiranista, la qual cosa “faria més probable” el xoc de trens amb l'executiu estatal. En una entrevista amb l'agència Efe, Lucena va assegurar que “ERC pensa que la independència només serà possible a través del conflicte polític; si entra al govern, accentuarà les dificultats d'Artur Mas per trobar una sortida dialogada amb Madrid”. El portaveu socialista està convençut que els republicans s'incorporaran al govern “perquè se'ls acaben les excuses”, i va expressar el seu desig que, quan això passi, siguin els líders dels partits els que donin la cara i no deleguin en persones independents. “És legal i legítim, però em decebria, perquè si alguna cosa té Esquerra és que sempre ha estat un partit autèntic”, va concloure.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia