Política

ERC aprofitarà la tramitació per fer canvis en el pressupost

Els republicans valoren els “gestos evidents” del govern en els comptes, però només hi donaran suport si confirma el “gir social”

L'executiu els aprova, avui, sense contemplar més retallades

ERC valora l'esforç i els gestos fets pel govern de CiU en la confecció dels pressupostos de la Generalitat pel 2014 que l'executiu aprovarà aquest matí i que el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, donarà a conèixer abans de dinar. Els republicans, però, no hi garantiran el seu suport fins a conèixer amb detall el seu contingut i en espera de confirmar el gir social que reclamaven. Per aquest motiu, la portaveu d'Esquerra, Anna Simó, expressava ahir el desig del seu partit de continuar incidint en els comptes durant la tramitació al Parlament. “Hi ha temes dels quals cal continuar parlant”, va advertir.

Els pressupostos que s'han d'aprovar avui preveuen nous ingressos per afrontar el límit de dèficit de l'1% imposat per l'Estat sense haver de fer noves retallades per la convicció que amb les practicades en els últims anys ja s'ha tocat el moll de l'os. Un repte enorme, que ha obligat els responsables del Departament d'Economia a fer autèntiques piruetes d'enginyeria financera per obtenir els 2.000 milions d'euros addicionals que caldran per complir amb les exigències de Madrid. Entre els nous ingressos, destaca la recuperació de l'impost de successions en el mateix nivell al qual l'havia deixat el govern tripartit, que es preveu que reporti uns 108 milions d'euros a les arques de la Generalitat, o insistir en la venda de patrimoni públic. També la creació de tres nous impostos mediambientals que gravaran les emissions contaminants de l'aviació comercial, la producció termonuclear d'energia elèctrica i l'emissió de gasos i partícules a l'atmosfera.

Es preveu que els nous tributs reportaran uns 50 milions d'euros. Un del grans interrogants és l'impost sobre els dipòsits bancaris, que ha estat objecte d'una forta polèmica entre la Generalitat, que el va aprovar fa mesos, i el govern espanyol, que va portar el tribut al Tribunal Constitucional (TC), que no ha emès una resolució definitiva sobre aquesta qüestió. El govern català, que comptava ingressar uns 500 milions d'euros amb l'impost, és del parer que l'Estat l'hauria de compensar si no li permet aplicar-lo.

Diners per a la consulta

Un altre dels punts essencials d'aquests comptes és la definició d'una partida per a la celebració de la consulta, prevista per l'any vinent. La Generalitat calcula que l'organització del referèndum tindrà un cost aproximat d'uns quinze milions d'euros. De moment, però, es preveu l'habilitació d'una partida de menor import –podria ser de la meitat– que es podria ampliar en funció de les necessitats.

Amb aquest gest el govern, amb la complicitat d'ERC, confia evitar les acusacions de destinar més diners a l'organització de la consulta que a les polítiques socials en un context generalitzat de crisi. De fet, i encara sense conèixer el contingut dels comptes, la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, ja els va definir com els “pressupostos de l'estelada”.

El secretari d'organització de CDC, Josep Rull, va destacar ahir l'esforç fet en l'elaboració d'uns comptes que va qualificar de “socials” pel fet que el pes relatiu de les polítiques associades a l'estat del benestar és més important, segons va avançar, que en els dels comptes del tripartit. El PSC va demanar temps per conèixer el contingut de la proposta, però es va mostrar convençut que els comptes que es presentaran avui seran “els del gir a la dreta d'ERC”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.