Política

El govern recorre a privatitzacions i impostos per evitar més retallades

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, espera recaptar 2.318 milions d'euros per la via dels ingressos addicionals no recurrents

El pressupost de la Generalitat manté la despesa no financera dels departaments tot i la reducció del dèficit

“Després de quatre anys de reducció de la despesa pública, xifrada en un 22% en els últims anys, l'esforç ha arribat al límit”. D'aquesta manera, ha presentat el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, el pressupost de la Generalitat de Catalunya per al 2014, que preveu continuar la política de privatitzacions i venda de patrimoni, així com la creació de noves taxes i impostos per evitar més retallades en la despesa.

“La crisi continua, malgrat les perspectives optimistes, i per tant les responsabilitats socials de la Generalitat no han minvat, però hem arribat al límit del que es pot reduir la despesa sense un deteriorament considerable dels serveis públics”, ha començat Mas-Colell.

Davant aquest context, el conseller ha explicat aquest dimarts que l'ajustament ha de venir per la via dels ingressos. “Els números els hem de quadrar amb ingressos addicionals. El pressupost del 2014 posa l'accent en la generació d'ingressos addicionals no recurrents com, per exemple, la creació de noves figures impositives, venda d'actius i processos concessionals. Si volem posar a zero la caiguda de la despesa, en un context on el dèficit ha de baixar, només es pot fer amb la generació d'ingressos”, ha detallat Mas-Colell.

Així, el pressupost, que compta amb el vistiplau d'ERC, i que ha d'entrar en vigor el proper 1 de gener, s'ajusta a l'1 % del PIB marcat pel govern, fet que suposa 1.979 milions d'euros de dèficit. Entre d'altres conceptes, el govern preveu ingressar 864 milions per venda d'actius reals, entre ells edificis, i altres 1.454 milions per concessions i altres ingressos patrimonials.

Segons ha argumentat, “la despesa dels departaments de la Generalitat es manté pressupost a pressupost i, a partir d'aquí, es dóna prioritat a la despesa social”. En aquesta línia, ha apuntat que hi ha increments en algunes partides socials com la renda mínima d'inserció, ajuts al menjador i les ajudes per combatre la pobresa infantil.

“En termes reals, en el 2014 estarem igual que estàvem el 2004”, ha remarcat Mas-Colell.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia